10 top dipů

Grilovací sezóna se bez dobrých dipů obejde jen těžko! Ke grilovanému masu, zelenině a pečivu se výborně hodí různé druhy omáček, do kterých si můžeme dobroty namáčet. A co si budeme povídat, tyhle čerstvé dobroty si zaslouží mnohem rafinovanější chuťové kombinace, než klasický kečup nebo hořčici. Nenechte si ujít 10 tipů na přípravu domácích dipů podle receptů od Jakvkuchyni.cz!
Grilovací sezóna se bez dobrých dipů obejde jen těžko! Ke grilovanému masu, zelenině a pečivu se výborně hodí různé druhy omáček, do kterých si můžeme dobroty namáčet. A co si budeme povídat, tyhle čerstvé dobroty si zaslouží mnohem rafinovanější chuťové kombinace, než klasický kečup nebo hořčici. Nenechte si ujít 10 tipů na přípravu domácích dipů podle receptů od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
10 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Tvarohový dip s pažitkou a česnekem
    tvaroh 250g tučný
    česnek 2stroužky
Tzatziky dip
    jogurt 300 g řecký
    okurka 2ks salátová
    česnek 1stroužek
    kopr 1ks čerstvý
Dip ze zkaramelizované cibule
    sýr 150g čerstvý
    cibule 2ks velké
    cukr 2lžičky
Caprese dip
    mozzarella 250g strouhaná
    smetana 200g zakysaná
    gouda 150g
    bazalka 2lžíce nasekaná, čerstvá
    česnek 1stroužek větší
    tymián 1lžička sušený
    koření 1lžička provensálské
    rajčata čerstvá cherry
Domácí tabasco
    voda 400ml
    ocet 250ml vinný
    chilli 20ks červené jalapeno nebo serano
    česnek 2stroužky
    cibule 1ks
    cukr 1lžička
    sůl 1lžička
    pepř 1špetka
Paprikový dip
    olivový olej 4lžíce
    paprika 3ks
    česnek 1stroužek
Olejový dip s bylinkami
Domácí majonéza
    olej 250ml
    žloutek 2ks
Brusinkový dip s červeným vínem
    brusinky 5lžic nakládané
    víno 2lžíce červené
    šalotka 1ks menší
Hořčicová majonézová omáčka s citronovou šťávou
    majonéza 200g recept výše
    hořčice 50g plnotučná
Pokyny
Tvarohový dip s pažitkou a česnekem
  1. Tvaroh přendáme do mísy a dochutíme utřeným česnekem solí, pepřem a nasekanou pažitkou.
Tzatziky dip
  1. Okurky nastrouháme a necháme z nich vykapat přebytečnou tekutinu.
  2. K okurkám přidáme jogurt a na závěr dochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem a nasekaným koprem.
Dip ze zkaramelizované cibule
  1. Cibuli nakrájíme nahrubo.
  2. V pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibuli a cukr.
  3. Cibuli pozvolna opékáme, aby zkaramelizovala. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, jinak by byla hořká.
  4. Hotovou a zchladlou cibuli přendáme do mixéru, přidáme sýr a promixujeme.
  5. Nakonec dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Caprese dip
  1. Zakysanou smetanu přendáme do mísy a dochutíme nasekaným česnekem, solí, pepřem a bylinkami.
  2. Dále přimícháme nastrouhané sýry a čerstvou bazalku.
  3. Pekáček vymažeme olivovým olejem, přendáme do ní sýrovou směs a nahoru dáme nakrájená čerstvá rajčata.
  4. Dip rozpečeme v troubě, aby byl nahoře hezky zlatý.
  5. Podáváme horké.
Domácí tabasco
  1. Papričky očistíme (odřízneme stopky a vyndáme semínka) a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme papričky spolu s česnekem, cibulí, solí, pepřem a cukrem a cca 5 minut společně opékáme.
  3. Poté přilijeme ocet a necháme chvíli odpařit.
  4. Dolijeme vodu a povaříme asi 30 minut, aby byly papričky měkké - téměř rozvařené a většina tekutiny vyvařená.
  5. Omáčku necháme vychladnout a nakonec ji rozmixujeme dohladka.
  6. Pokud ji chceme úplně hladkou, tak ji přepasírujeme přes jemné síto, nebo plátýnko. Případně ještě dochutíme solí a pepřem.
  7. Omáčku, kterou ihned nespotřebujeme dáme do čistých sklenic a uskladníme v lednici.
Paprikový dip
  1. Papriky omyjeme, dáme do pekáče a pořádně zakapeme olivovým olejem.
  2. Poté papriky ogrilujeme, aby začala jejich slupka lehce černat.
  3. Když jsou hotové, vložíme je do mísy, přes kterou přetáhneme potravinovou fólii.
  4. Papriky necháme asi 10 minut zapařit a poté sloupneme připálené slupky.
  5. Oloupané papriky vložíme do mixéru spolu s kořením a česnekem a rozmixujeme dohladka.
Olejový dip s bylinkami
  1. Bylinky nasekáme nadrobno.
  2. Všechny suroviny důkladně smícháme a podáváme.
Domácí majonéza
  1. Do vodní lázně postavíme menší hrnec, do kterého rozklepneme žloutky, přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu.
  2. Důkladně šleháme a když začne směs houstnout, začneme postupně přidávat teplý olej, který jsme také ohřáli ve vodní lázni.
  3. Pokračujeme ve šlehání, dokud není majonéza hezky hustá.
  4. Před podáváním ji necháme vychladnout.
Brusinkový dip s červeným vínem
  1. Na malém množství oleje orestujeme nakrájenou šalotku - přidáme brusinky a dochutíme kořením, solí a pepřem.
  2. Dále přilijeme víno a krátce povaříme, aby se alkohol odpařil.
  3. Nakonec rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
Hořčicová majonézová omáčka s citronovou šťávou
  1. Majonézu připravíme dle receptu výše.
  2. Do hotové majonézy vmícháme hořčici a dle chuti přidáme cukr a citronovou šťávu.

Rostlinné části, jako jsou slupky od česneku, cibule, odřezky zeleniny apod., patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*