Kimči, korejská národní pochoutka plná vitamínů


Je to korejská národní pochoutka plná vitamínů, která se podívala i do vesmíru a byla zařazena mezi pět nejzdravějších potravin světa. O čem je řeč? Přece o kimči! Zjistěte, proč na něj Korejci nedají dopustit a proč si ho také zamilovat?

Kimči_korejská národní pochoutka plná vitamínů

Co je kimči?

Kimči je korejská národní pochoutka, kterou u nich najdete ve všech domácnostech. Každá hospodyně má svůj vlastní recept, ale základ kimči tvoří vždy fermentované zelí doplněné o ředkev, červenou papriku, zázvor, cibuli, česnek a chilli papričky.

Historie kimči

První zmínky sahají až do doby 1000 let p. n. l. V 17. století se do Asie dostaly chilli papričky, které se staly důležitou přísadou a v 19. století se začalo vyrábět kimči takové, jaké ho známe dnes.

Kimči – korejské národní jídlo

Kimči na stole Korejců nesmí nikdy chybět. Oblíbené je jak v kapitalistické Jižní Koreji, tak i v té komunistické Severní.
Díky fermentaci vydrží čerstvé dlouhé měsíce, proto bylo v dobách hladu a zimy často jediným přísunem vitamínů.

Fermentace neboli kvašení je proces, v jehož průběhu se uvolňují zdravé laktobacily, které posilují imunitu. Více o fermentaci se dozvíte v článku “Fermentace, aneb bakterie pracují pro nás”.

Kimči jako příloha i hlavní chod

Kimči se většinou podává jako příloha a v mnoha korejských restauracích ho dostaneme automaticky zdarma. Připravit z něj můžeme ale i hlavní chod. Oblíbená je kimči polévka, kimči omeleta a přidává se i do mnoha masových směsí.

Kimči za války i ve vesmíru

Fermentovaná zelenina je pro Korejce natolik důležitá, že o jejích dodávkách jednali i prezidenti Jižní Koreje a USA během vietnamské války. Roku 2008 se podívala dokonce do vesmíru. Na palubu vesmírné lodi si ji vzala kosmonautka Yi So-yeon.

Zdravotní přínos kimči

  • Korejci kimči milují. Proč? Podívejme se na hlavní přínosy kimči:
  • Působí jako prevence proti rakovině.
  • Je výborným zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů a prospěšných bakterií, které se v jídle tvoří v průběhu fermentace.
  • Udržuje zdravý stav střevní mikroflóry.
  • Snižuje celkový obsah cholesterolu v krvi.
  • Podporuje hubnutí a snižuje pocit hladu.
  • Má vysoký obsah vlákniny.
  • Obsahuje jen malé množství kalorií.

Máte už pocit, že se už vaše kuchyně bez kimči neobejde? Poradíme vám, jak si tuhle lahůdku připravit doma.

Domácí kimči

Domácí kimči

Je to korejská národní pochoutka plná vitamínů, která se podívala i do vesmíru a byla zařazena mezi pět nejzdravějších potravin světa....

Recept - suroviny a postup

Třídicí okénko

Během přípravy kimči nám určitě zbudou odřezky zeleniny. Kam s nimi? Do směsného odpadu určitě ne. Bioodpad můžeme kompostovat a využít takzvané kompostéry. Více o kompostování bioodpadu se dozvíte v našem článku Bioodpad – kam s ním? Třiďte a kompostujte!

Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*