Blahodárný zázvor léčí a chutná


Asi každý z vás se již někdy setkal se zázvorem. Někteří pouze v podobě sušeného koření, ale to asi jen proto, že netušili, kolik zdraví a chutí se skrývá v čerstvém zázvoru.

Ginger

Příznivé účinky zázvoru

Zázvor příznivě ovlivňuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Také vás zbaví nepříjemné nevolnosti, což ocení hlavně nastávající maminky. Může pomoci i při bolestech hlavy. Kromě toho je nápomocen v období nachlazení nebo chřipky, protože má skvělé antibakteriální a antiseptické účinky. Klidně jej užívejte, i když jste zdraví, protože v tuto chvíli působí dobře jako prevence před různými onemocněními.

Využití zázvoru

zazvor-cajZázvorový čaj – Stačí, abyste si nakrájeli zázvor (nebo pro zvýšení účinku nastrouhali), zalili vroucí vodou a po chvíli louhování dochutili citronem a medem. Pokud se chcete opravdu rychle vypotit a vyléčit, zkombinujte zázvorový čaj a svařené víno.

Zázvorová limonáda – Na zdravou a osvěžující limonádu je ideální dopředu si připravit výluh – nakrájený zázvor zalijte alespoň 2 dcl horké vody. Výluh pak dolijete vodou a dochutíte limetkovou šťávou, třtinovým cukrem, čerstvým koriandrem nebo mátou.

Kandovaný zázvor – Takto upravený zázvor můžete koupit nebo jej jednoduše vyrobit. Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky nebo kostičky, vložte do horké vody a asi 20 min vařte. Vodu pak částečně slijte (můžete vypít) a do zázvoru vmíchejte cukr (tolik cukru, kolik jste měli na začátku zázvoru). Vše poté ještě půl hodiny vařte, nakonec zázvor vyjměte a nechte vysušit (v troubě nebo v sušičce. Takto připravený zázvor je hodně výrazný, pokud chcete sladší, obalte jej před sušením ještě do cukru.

Zázvorové mámení – Pokud se chystáte dělat párty, připravte si zdravé osvěžující drinky. Pro abstinenty nebo těhotné se skvěle hodí zázvorová limonáda. Ti, kteří nepohrdnou kapkou něčeho ostřejšího, ocení zázvorový míchaný nápoj. Ten si připravíte jednoduše. Výluh (stejný jako u limonády) doplníte alkoholem, třeba vodkou nebo ovocným destilátem . Vše nakonec zalijte oblíbeným džusem. Pokud jste použili ovocný destilát, je vhodný vybírat džus podle něj.

Nakládaný zázvor – Možná jste se již s nakládaným zázvorem setkali při přípravě japonského sushi. Tuto specialitu si samozřejmě můžete koupit, nebo si jej jednoduše vyrobte. Stačí, když si zázvor nakrájíte na velmi tenké plátky, ty vhodíte do vroucí vody na cca půl minuty. Vychladlé plátky nakonec vložíte do směsi z octa (nejlépe rýžového), cukru a trochu soli. Takto připravený zázvor nechte marinovat minimálně den.

Pokud si koupíte větší kus zázvoru, který víte, že nespotřebujete, uřízněte požadovanou část, a zbytek jednoduše zasaďte do květináče.
Tento článek je součástí seriálu "Tradiční léčivá zelenina". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Česnek – král mezi zdravou zeleninou Celer – tři důvody, proč jej jíst denně

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*