Čaje vás zahřejí na těle i na duši


Není nic krásnějšího, než si vychutnat horký čaj a zapomenout na chvíli na všechny povinnosti. V zimě vás zahřeje indický čaj masála. Vyzkoušejte i nálev z hrozinek, jablek nebo bylinek.

caj-velky

Indický čaj pro zahřátí

Vyzkoušeli jste už kořeněný indický čaj dátá masála? Narazíte na něj v čajovnách nebo indických restauracích pod názvem chai nebo spice tea. Je to výrazná směs koření, černého čaje, mléka nebo smetany a spousty medu.

Tento čaj si připravíte i doma. Nejdříve deset minut vaříte koření (po půlce lžičky kardamon, koriandr, pepř, zázvor, skořice) v litru vody. Přidáte pět lžiček černého čaje a po minutě vaření cukr dle chuti. Po dalších pěti minutách přilejete mléko a znovu necháte přejít varem. Je to skvělá alternativa ke kávě, když máte energii na nule.

Směs masála najdete ve specializovaných obchodech s kořením nebo čajem.

Ovocné čaje

Nejde o čaje, protože neobsahují listy čajovníku, ale nálevy nebo výluhy. Přesto si ovocné čaje dopřávejte co nejčastěji, jsou lahodné, neobsahují kofein a krásně i voní. ☺

Připravit si je můžete z bylinek (máta na povzbuzení, meduňka na uklidnění) nebo oddenku zázvoru. Šetrnější je bylinky zalít vlažnou vodou, nechat louhovat klidně i přes noc a pak dolít horkou vodou. Všechny prospěšné látky zůstanou zachovány a chuť je pak výraznější.

Hrozinkový čaj

Hrozinky v sobě koncentrují veškerou chuť a vůni hroznů. Tento orientální čaj voní po slunci a koření. Vylouhované hrozinky pak můžete namočit do rumu a použít při pečení.

Velkou hrst hrozinek, lžičku skořice a špetku kardamomu společně zalejte horkou vodou a nechte louhovat deset minut. Přidejte med a hned podávejte. Je to lahoda!

Jablečný čaj

Sušená jablka jsou základem mnoha ovocných čajů. Upečením v troubě se jejich chuť ještě zvýrazní.

Velké jablko nakrájejte, zalijte trochou rumu, přidejte dvě lžíce cukru, skořici a hřebíček. V troubě pečte 10 minut při teplotě 180 stupňů a nakonec promíchejte. Před podáváním zalejte horkou vodou. Použít můžete jakékoliv ovoce a pečený čaj připravit do zásoby do zavařovaček, které pak postavíte dnem vzhůru.

Pečený čaj je krásným dárkem, na který se rozhodně v polici nebude prášit. Sklenici ovažte stužkou a přidejte retro nálepku s popiskem.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*