Předcházejte plýtvání potravinami díky vaření beze zbytku. Nenechte si ujít 12 receptů na vaření zero waste podle „seriálu Gurmánské vaření beze zbytku“. Inspirujte se, jak využít maximum surovin, vyprodukovat minimum bioodpadu a připravit si krásná a chutná jídla! Vařte a buďte eko s webem Jakvkuchyni.cz!
Vaření s dětmi je skvělý způsob, jak s dětmi trávit efektivně čas. Můžeme si během toho povídat, naučit děti plánovat, postupy, improvizovat a ještě spolu stihnete přichystat skvělé jídlo. Více v seriálu Vaření s dětmi na Jakvkuchyni.cz!
Těstoviny jsou oblíbenou potravinou na celém světě. Existuje jich více než 600 druhů. Těstoviny můžeme připravovat jako přílohu, samostatné jídlo, na sladko nebo na slano. Více na Jakvkuchyni.cz v seriálu Těstoviny.
S každým ročním obdobím přichází i jiné požadavky na péči o naši tělesnou schránku. Dopřáváte si na jaře „detox“ po dlouhé zimě? Dáváte v létě přednost lehčím pokrmům a myslíte na správný pitný režim? Nový čtvrletní seriál Jak se chová tělo? poradí, jak se starat o naše tělo na jaře, v létě, na podzim i v zimě.
Víte, jak se správně starat o to nejcennější, co máme – o naše tělo a mysl? Kdy a jak správně jíst a co? Kdy a jak sportovat? Jak je to se spánkem a co je pro naše tělo důležité? Seriál Zdravý životní styl přináší mnoho zajímavých informací a cenných rad.
Ryby dodávají našemu tělu mnoho podstatných živin, jako jsou bílkoviny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Rybí speciál přináší základní přehled sladkovodních a mořských ryb s mnoha zajímavostmi o jejich mase, nechybí ani zajímavé tipy a triky a recepty na jejich přípravu.
Jak se orientovat v základních pojmech v souvislosti s výživou? Co jsou esenciální aminokyseliny, nenasycené tuky nebo třeba hypovitaminóza? Vysvětlíme nejen tyto pojmy, ale odpovíme na mnoho dalších otázek, které se k výživě pojí, v novém seriálu Malý průvodce výživou.
Pomocník, nebo zabiják? Tuky a oleje hrají v našich jídelníčcích důležitou roli, proč? Víte, které jsou zdravé a kterým se naopak raději vyhýbat? A co tepelná úprava tuků a olejů? Na co si dávat při výběru pozor? Nenechte si ujít zajímavé a užitečné informace v seriálu Tuky a oleje!
Nenechte si ujít seriál nadupaný tipy a triky s návody ve videu. Víte, jak se jednoduše dostat pod slupku česneku, jak zpracovat a využít avokádo, jak dostat snadno a rychle pecky z granátového jablka, nebo třeba jak skladovat bylinky nebo mango? Nechybí ani recepty!
Zajímáte se o životní prostředí a přírodu? Pak určitě třídíte odpad, nebo ho recyklujete – jak je to správně? Kam a jak třídit tuky a oleje, plasty, papír, kovy, sklo a co s bioodpadem? A víte, co se s odpadem děje, když se řekne vermikompostování, re-use, upcyklace nebo downcyklace? Staňte se jedničkou v třídění odpadu!
Jak poznat, když děti trápí alergie či intolerance? Počkat – mezi těmi pojmy je rozdíl? A co dělat při alergii na bílkovinu kravského mléka? Jak postupovat u laktózové intolerance, alergie na lepek či vejce, celiakie či při histaminové intoleranci? Nechte si v jedinečném seriálu poradit od nutričních terapeutů!
Za našich babiček bylo plýtvání jídlem nepředstavitelné, teď je to celosvětový problém. Zkuste si uvařit beze zbytku (zero-waste) některou z dobrot podle špičkových kuchařů z těch nejlepších restaurací! Vyzkoušejte třeba chipsy z květákových listů, oplatky z kávového lógru, lívance ze ztrvdlých rohlíků nebo smaženou pochoutku ze zbylé rýže.
Jaké jsou základní skupiny mas? Čím je specifické kuřecí, hovězí, vepřové, králičí nebo třeba pštrosí maso? Která masa bychom měli zařazovat do našich jídelníčků? Jak poznat kvalitní maso? Jak maso nakupovat a jak skladovat? To vše a navrch skvělé recepty prozradíme v seriálu Maso!
Vše souvisí se vším a mezi orgány v lidském těle a naší stravou to platí bezpochyby. Nenechte si ujít seriál o tom, jakou roli hrají jednotlivé orgány v našem těle a jak jejich fungování ovlivňuje to, co jíme.
Jsou krásné, voní a jsou plné pestrobarevných chutí. O čem je řeč? No přece o bylinkách! Nenechte si ujít jedinečný seriál o bylinkách, bez kterých by jídla a nápoje ztratily svou typickou chuť. Zjistěte, jak bylinky pěstovat, skladovat a které na co použít?
Světoběžný seriál o Češích, kteří žijí v různých koutech světa a kterých jsme se ptali samozřejmě na jídlo! Kde žijí a jaká kuchyně je lepší – místní, nebo česká? Jaké české jídlo by uvařili přátelům a známým, když je chtějí pohostit? A znají tam českou kuchyni? Čím je naopak typická místní kuchyně a kam se vydat za gastrozážitky?
Irča je guru v oblasti třídění a recyklace odpadu a o svoje znalosti se s námi podělila v jedinečném desetidílném seriálu. Kam vyhodit papír, plasty, nápojové kartony nebo sklo možná víte. Umíte ale používat recyklační symboly? Víte, kolik jakého odpadu vyhodíme? Nenechte si ujít seriál o odpadech nadupaný spoustou zajímavostí!
Nenechte si ujít seriál o jídle na talíři – tedy přesněji řeceno o aranžování jídla tak, aby to byla láska na první pohled, která perfektně vypadá i chutná. Jak prezentovat jídlo na talíři? Vyzkoušejte jedlé květy, malbu a nezapomeňte na hru světel a stínů!
Farmářské trhy jsou fenoménem posledních let. Nabízejí sezónní potraviny od místních farmářů a jsou vítaným zpestřením městského života. Jak na nich nakupovat, podle čeho vybírat a co z farmářských potravin uvařit?
Blogerka Klára, která žije raw stravou už několik let, vám poradí, jak na jaře do svého jídelníčku jednoduše zařadit syrovou stravu. Dobrá zpráva: nepotřebujete žádné složité přístroje ani exotické suroviny. Je to snadné a ani nepoznáte, že jíte raw!
Jak se zdravě stravovat v práci, kde brát čas na vaření a proč se nesmí jíst klíčky od brambor? Naši odborníci zodpoví vaše dotazy ohledně kuchyně, hubnutí, zdravého jídelníčku i vaření pro děti.
Velká cesta Čechami, Moravou a Slezskem nás zavede do kuchyní našich babiček, naučíme se vařit místní speciality. Vyzkoušejte třeba obrovský koláč frgál, krkonošské kyselo a další regionální pokrmy.
Čený kořen, řepa, zelí nebo křenjsou plné vitamínů, minerálů a dalších hodnotných látek. I proto je naši předkové považovali za lék. Tuto nenápadnou zeleninu najdete v tradičních českých receptech i na pultech obchodů. Přečtěte si, co je evropský ženšen nebo z jaké zeleniny se dělá detoxikační koktejl.
Jak správně připravit maďarské lečo a jaký sýr se hodí na italské těstoviny? Vydejte se s námi na kulinární výpravu do šarmantní Francie, dynamické Itálie a dalších zemí, které jsou proslulé svou výbornou kuchyní.
Jak si zorganizovat vánoční úklid, pečení cukroví a zábavu? Kdy vyrazit na barborku a jak vyrobit s dětmi vánoční přání? Každý adventní den vám přinášíme rady, tipy a triky, jak zažít ty nejkrásnější Vánoce.