Sumec obecně patří k výborným aromatickým rybám, které osvěží každou kuchyň, i když je jejich příprava je výrazně náročnější oproti jiným druhům ryb.
Ryby
Ryby dodávají našemu tělu mnoho podstatných živin, jako jsou bílkoviny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Rybí speciál přináší základní přehled sladkovodních a mořských ryb s mnoha zajímavostmi o jejich mase, nechybí ani zajímavé tipy a triky a recepty na jejich přípravu.
Tento díl seriálu Rybí speciál je věnován candátovi, který je v gastronomii velmi oblíbenou rybou pro její jemné maso a malé množství kostí. Candát patří mezi speciality maďarské a rakouské kuchyně, odkud pochází největší množství receptů na jeho přípravu. Pokud máte rádi štiku, můžete se u přípravy candáta inspirovat právě recepty na její přípravu.
Pstruh obecný - latinsky Salmo trutta, slovensky Pstruh obyčajný, anglicky Trout a německy Forelle. Pstruh je oblíbenou rybou pro různé kuchyňské úpravy. V tomto dílu seriálu Rybí speciál se dozvíte třeba to, jaké druhy pstruhů žijí u nás, kam se za nimi v ČR vypravit a různé další zajímavosti. Jakvkuchyni.cz si pro vás připravilo také dva skvělé recepty na jejich přípravu!
Štika obecná, neboli Esox lucius, anglicky pike, německy hecht a hovorově zubatá je velmi hbitá, dravá, sladkovodní ryba s protáhlým tělem. Pro svoji dravost je často…
Dokonalý obyvatel oceánů, tuňák obecný, je jednou z nejoblíbenějších ryb v našich kuchyních. Titul „král všech ryb“ si tuňák vysloužil od spisovatele Ernesta Hemingwaye v…
Zhruba od poloviny 90. let se v evropských kuchyních začala objevovat ryba, kterou předchází pověst, že je “vyrobena na míru pro všechny mlsné jazýčky”. Proč právě…
Ve druhém dílu rybího speciálu si prozradíme spoustu zajímavostí o tresce obecné, oblíbené mořské rybě, kterou lze připravovat na mnoho způsobů. Čím je treska a…
Češi vládnou mnoha řemeslům, schopnostem a koníčkům. Ano, řeč je o rybolovu. Zajímavé ovšem je, že ačkoliv jsme zemí proslulou rybníky a chov ryb má u nás dlouholetou tradici, ryby se na našich talířích zase tak často neobjevují! Podle dat statistického úřadu každý z nás v roce 2019 průměrně spořádal pouhých 5,6 kg ryb na osobu! Přitom rybí maso je plné nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů a minerálních složek a ideálně bychom měli ročně spotřebovat 17 kg rybího masa. Jakvkuchyni.cz přináší seriál o rybách, který představí nejznámější druhy ryb, přiblíží jejich specifické vlastnosti a v každém dílu nás čekají i lahodné recepty. Ponořte se pod hladinu do světa sladkovodních i mořských ryb, podvodní cesta rybího speciálu začíná právě teď!