Rybí speciál: Candát


Tento díl seriálu Rybí speciál je věnován candátovi, který je v gastronomii velmi oblíbenou rybou pro její jemné maso a malé množství kostí. Candát patří mezi speciality maďarské a rakouské kuchyně, odkud pochází největší množství receptů na jeho přípravu. Pokud máte rádi štiku, můžete se u přípravy candáta inspirovat právě recepty na její přípravu.

Candát

Candát – aneb není ryba jako ryba…

Candát obecný, neboli Sander lucioperca, patří mezi takzvané ušlechtilé druhy ryb. Původně se candát vyskytoval v části od východní Evropy až do Skandinávii.

Patří mezi jednu z nejznámějších a nejdravějších sladkovodních evropských ryb, i když jej můžeme někdy zahlédnout i v polosladké vodě, například v Baltském moři.
Candáta můžeme potkat  nejčastěji na dně, protože se tam téměř nepozorovaně dostane ke svým obětem. Tento druh lovu není jediným, který ovládá, ale můžeme ho považovat za jemu nejpřirozenější. Nejvíce se mu daří v chladných jezerech a pomalu tekoucích řekách. 

V České republice se jeho výskyt odhaduje koncem 18. století, kdy byl na Třeboňsku vysazován. Nejstarší ryba měla 25 let.

Tělo má dlouhé a protáhlé. Pyšní se dvěma hřbetními ploutvemi. Řadíme jej mezi ostnoploutvé ryby, protože jeho dvě hřbetní ploutve podpírají silné špičaté ostny.
Mezi jeho výrazné rysy patří kromě klasických zubů i dva „zuby psí“.

Candát dorůstá až 130 centimetrů a může vážit až 21 kilogramů. Jeho lovná délka je 45 centimetrů. 

Candát a jeho využití v kuchyni

Tato ryba se může chlubit jemným masem, které obsahuje jen malé množství kostí.
Candáta u nás v obchodech seženeme v celku, nebo jako filety.

Z hlediska kulinářské úpravy je vhodný ke grilování (s kůží), k nadívání, pečení, vaření, ale i ke smažení v různých druzích těstíček. 

Víte, že…

  • Candát patří mezi rychlé ryby? 
  • Když už si tuto candáta pořídíme, můžeme jej v kuchyni využít téměř celého? 
  • Má šťavnaté maso s minimem kostí, které nezapáchá bahnem a ani „rybinou“? 
  • Některá švédská města mají candáta ve svých městských erbech a znacích? 
  • Doba hájení je od 1. ledna až do 15. června.
  • Candát si nejlépe rozumí s jemným bílým vínem, které můžeme k této rybě podávat, nebo jej na tomto víně přichystat. 
  • Candáta můžeme koupit čerstvého, nebo i zmraženého. Pokud máme možnost, neváhejte koupit čerstvého

Když nakupujeme candáta, měli bychom si zkontrolovat jeho čerstvost. Jak ji poznáme? Jednoduše! 

Sledujte, zda povrch jeho těla candáta není matný.
Dále zatlačením prstu na rybu zjistíme, zda je neporušená.
Stačí zatlačit prstem do ryby – vytvoří se na ní jemný důlek. Pokud je ryba neporušená, maso se ihned zatáhne zpět. 

TIP pro rybáře na lovu candáta
Candáta nejlépe chytnete na živou, nebo mrtvou rybičku, položenou až na samotné dno.
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Ryby". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*