Jitrocel: Vyrobte si sirup, odvar nebo med


Najdeme ho snad na každé louce, vypadá možná trochu obyčejně, ale o to víc se v něm skrývá blahodárných účinků. Vy si do domácí lékárničky můžete připravit zdravý sirup, odvar nebo jitrocel v medu.

shutterstock_245158483

Pro zdraví

O jeho blahodárnosti věděli už naši předkové, přitom je jedno zda se jedná o druh jitrocele kopinatého nebo jitrocele většího. Jitrocel mohou užívat i citlivější osoby a nevadí ani dlouhodobá pravidelná konzumace. Za to může malý obsah tříslovin.

Jak jeho název napovídá, je prospěšný zejména pro vaše játra (dříve se mu říkalo jatrocel), ale to rozhodně není jediná věc, se kterou vám pomůže. Patrně nejznámější využití jitrocele je na léčbu ran, a to ať těch čerstvých nebo i letitých. U ran je nejlepší jitrocelové listy rozdrtit a přiložit na postižené místo. Tento postup je vhodný také při léčbě bércových vředů, bodnutí hmyzem, ale také na opuchliny.

Pokud máte puchýře z nových bot, použijte list v celku, překryjte jím poškozenou oblast, a uvidíte, jak se vám uleví.

Ale ani toto nejsou všechny neduhy, proti kterým vám jitrocel pomůže. Osvědčil se také při detoxikaci krve, plic a žaludku, plicním chorobám (jako jsou například astma, kašel apod.) či žlučníkovým kamenům. V těchto případech se většinou konzumuje jako čaj nebo dobře známý jitrocelový sirup. V neposlední řadě se skvěle hodí i při léčbě zanícených očí či zánětu spojivek.

Ve výčtu blahodárných účinků nesmíme u jitrocele zapomenout na jeho semena, zejména jitrocele indického. Vyrábí se z nich totiž známé Psylium, které díky obsažené rozpustné vláknině napomáhá dobrému trávení, a působí preventivě proti vzniku hemoroidů a rakovině tlustého střeva. Semena našeho českého jitrocele můžete použít ke snižování krevního cukru nebo při léčbě žaludku a jater.

Jak sbírat a sušit

Listy sbíráme v červnu až srpnu. Jitrocel je choulostivý na ztrátu svých látek, proto je třeba si dát během sběru a sušení pozor na to, aby se listy nepoškodily a nezapařily. Jitrocel můžete sušit i na slunci v tenké vrstvě, v co nejkratší době a během sušení listy nikdy neobracíme. Pro skladování jsou vhodné velké nádoby, které s usušeným jitrocelem skladujeme v suchu a temnu.

Jak v kuchyni

Pokud vám zrovna nevyhovuje tradiční forma konzumace jitrocele, není nic ztraceno, ideálně mladé lístky (u starších musíte odstranit dužnatou část) můžete použít do salátů, ale také do polévek, či špenátů. Ve všech těchto případech se nejčastěji kombinují s dalšími zelenými bylinkami, aby byla chuť vyvážená. 

Čaj

Pokud se chystáte na přípravu bylinného čaje, můžete použít buď samotný jitrocel, nebo smícháním s mateřídouškou v poměru 1:1. Na 250 ml vody vám bude stačit jedna vrchovatá lžička, kterou spaříte horkou vodou a necháte krátce vylouhovat.

Obklad

Jeho dostupnost se vám bude hodit, pokud se zraníte v přírodě a nebudete mít po ruce obvaz ani náplast. Stačí listy pomačkat, dokud vám z nich nepoteče šťáva. Takto připravenou směs přiložte na ránu a počkejte, dokud nepřestane krvácet.

Sirup

Samotná výroba není složitá, navíc jsme pro vás vybrali ten jednodušší návod, abychom vás neodradili. Na výrobu budete potřebovat sklenici, dostatek jitrocelových listů (nasbírejte jich raději víc, zbytek pak můžete usušit) a cukr. Ve sklenici pak prokládejte listy vrstvou cukru, každé patro je nutné dobře stlačit. Až naplníte celou sklenici, pořádně ji uzavřete, a uschovejte ji na 6-8 týdnů na tmavé chladné místo. Poté ji přelijte do kastrolu a krátce zahřejte, ještě teplou ji sceďte a přelijte do menších lahviček, aby vám déle vydržel.

Jitrocel v medu

Pokud se vám nechce pouštět do výroby sirupu, ale rádi byste jitrocel uchovali na zimu, udělejte si speciální med. Stačí jitrocelové listy vložit do menší sklenice, a zalít běžným medem. Takto konzervovaný vám vydrží celou zimu. Proto je tento postup vhodný i pro jiné druhy léčivek.

Odvar

Odvar z jitrocele nejčastěji využijete při výrobě obkladů. Ty se hodí nejen na starší rány, bércové vředy, ale také léčbu očí. Oproti čaji, jak název napovídá, je třeba listy krátce povařit, a až pak nechávat louhovat (bude vám stačit cca 10 min).

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*