Celer: Snadno dostupný životabudič

O celeru můžeme říct, že je elixírem zdraví.  Tato snadno dostupná zelenina se dá zpracovat celá, protože jak nať, tak i bulva obsahují léčivé účinky.  Zároveň má tento druh zeleniny výraznou a lahodnou chuť, která se dá různě uplatnit také v kuchyni.

celer-velkyobr Pro zdraví

Ideální je konzumovat denně jak nať, tak bulvu, protože v každé se skrývá jiný poklad.  V zelené části celeru najdeme velkou koncentraci organického sodíku, ten nám umí pomoci při ukládání anorganického vápníku (zajistí, aby odešel z těla dřív, než se uloží). Ten se do těla dostává zejména díky škrobovým potravinám. Celer obsahuje 95 % vody, zbylých pět procent zbývá na ostatní vitamíny, vlákninu, a minerály. Celer například patří k potravinám s největším obsahem chloridu sodného, ten nám pomáhá při vylučování odpadových produktů. Kromě toho v celeru najdeme tělu prospěšný hořčík, železo, nebo draslík, ten je ve větší koncentraci v bulvě než listech, v těch je více například vitamínu A. Kombinace těchto látek příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá při detoxikaci organismu, při snižování tlaku, při léčbě nervových poruch a nespavosti, nebo při léčbě zácpy.  Dokáže při léčbě ledvinových kamenů a dokonce i některých typů rakoviny. Celerová semena a plody se většinou používají mleté jako koření.

Ideální je pít minimálně jednu sklenici celerové šťávy denně, což se může zdát jednoduché, ale ne každému je jeho chuť příjemná, proto se doporučuje v kombinaci s dalším ovocem nebo zeleninou.

Kromě toho konzumace listů celeru působí močopudně a protizánětlivě, navíc podporuje trávení, díky čemuž se doporučuje při hubnutí. V neposlední řadě je celer známý nejen jako bojovník proti kocovině, ale funguje také jako afrodisiakum.

Velkou výhodou celeru, kromě léčivých vlastností je fakt, že se látky, které obsahuje, nezničí ani tepelnou úpravou.

Celerová pomazánka

Celerová pomazánka

O celeru můžeme říct, že je elixírem zdraví. Tato snadno dostupná zelenina se dá zpracovat celá, protože jak nať, tak i bulva obsahují...

Recept - suroviny a postup

Voňavá pohanka

Voňavá pohanka

O celeru můžeme říct, že je elixírem zdraví. Tato snadno dostupná zelenina se dá zpracovat celá, protože jak nať, tak i bulva obsahují...

Recept - suroviny a postup

Celerová polévka

Celerová polévka

O celeru můžeme říct, že je elixírem zdraví. Tato snadno dostupná zelenina se dá zpracovat celá, protože jak nať, tak i bulva obsahují...

Recept - suroviny a postup

Kuřecí prsa s celerem

Kuřecí prsa s celerem

O celeru můžeme říct, že je elixírem zdraví. Tato snadno dostupná zelenina se dá zpracovat celá, protože jak nať, tak i bulva obsahují...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*