Celerová polévka


O celeru můžeme říct, že je elixírem zdraví. Tato snadno dostupná zelenina se dá zpracovat celá, protože jak nať, tak i bulva obsahují léčivé účinky. Zároveň má tento druh zeleniny výraznou a lahodnou chuť, která se dá různě uplatnit také v kuchyni.
O celeru můžeme říct, že je elixírem zdraví. Tato snadno dostupná zelenina se dá zpracovat celá, protože jak nať, tak i bulva obsahují léčivé účinky. Zároveň má tento druh zeleniny výraznou a lahodnou chuť, která se dá různě uplatnit také v kuchyni.
Porce
4 porce
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Suroviny
    vývar 1,5l
    krupky 150g
    celer 1ks
    žloutek 1ks
    smetana 125ml
    máslo 60g
    mouka 60g
    citrón 1ks
Pokyny
  1. Krupky dobře propereme a společně s na kostičky nakrájeným celerem uvaříme ve vývaru (z kostí nebo z masoxu) doměkka.
  2. Poté pečlivě prolisujeme sítem, případně můžeme rozmixovat ponorným mixérem.
  3. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou a přilijeme k polévce (Pozor pokud budete mixovat, buďte s jíškou opatrní, směs bude totiž daleko hustší než při prolisování).
  4. Takto připravenou polévku provaříme, nakonec přidáme smetanu s rozkvedlaným žloutkem.
  5. Ochutíme šťávou z poloviny citronu, druhou polovinu citronu nakrájíme na plátky a do každého talíře vložíme 1 plátek na ozdobení polévky.
Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*