Meruňková marmeláda


 

 

Sezóna džemů a marmelád je tu! S dozráváním ovoce na zahrádkách přichází otázka, co s tou náramnou a chutnou úrodou udělat? Jednou z možností, jak si uchovat léto ve skleničce, je zavařit si kousky ovoce jako kompot, nebo si z něj připravit domácí marmeládu. A ta meruňková, to je opravdová klasika, která přináší osvěžující nakyslou chuť z meruněk proslazených sluníčkem. Jak na to?    
Sezóna džemů a marmelád je tu! S dozráváním ovoce na zahrádkách přichází otázka, co s tou náramnou a chutnou úrodou udělat? Jednou z možností, jak si uchovat léto ve skleničce, je zavařit si kousky ovoce jako kompot, nebo si z něj připravit domácí marmeládu. A ta meruňková, to je opravdová klasika, která přináší osvěžující nakyslou chuť z meruněk proslazených sluníčkem. Jak na to?    
Porce
5 sklenic
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    meruňky 2kg zralé a vypeckované
    pektin 20-25 g citrusový
    kyselina citrónová 2 polévkové lžíce nebo šťáva ze 2 citronů
Pokyny
Příprava marmelády
  1. Meruňky omyjeme, vypeckujeme, zbavíme hnědých flíčků a částí.
  1. Dáme do hrnce, přisypeme ¾ cukru a ručně rozmačkáme (lze použít i blender).
  2. Směs můžeme nechat odležet přes noc v lednici – díky tomu se uvolní šťáva a zkrátí se doba tepelné úpravy ovoce (v tomto kroku také můžete přidat koření).
  3. Marmeládu vaříme na mírném plameni za občasného promíchání – aby se uchovala chuť ovoce, vaříme marmeládu co nejkratší čas (cca min. 5 minut).
  4. Zbývající cukr smícháme v mističce s pektinem, abychom zamezili jeho hrudkovatění v marmeládě – pokud bychom nasypali pektin přímo do horkého ovoce, začaly by se tvořit cucky, které by se nerozpustily.
  5. Směs pektinu a cukru přidáme do hrnce k ovoci a promícháme.
  6. Vaříme dalších 5 minut.
  7. Nakonec přidáme citronovou šťávu – na 1 kg ovoce stačí 1 lžička kyseliny citronové, nebo šťáva z 1 citronu.
  8. Pro kontrolu, jestli má marmeláda správnou konzistenci, použijeme vychlazený talíř, na který kápneme trochu marmelády. Pokud marmeláda pomalu stéká nebo nestéká vůbec, je konzistence správná.
  9. Pokud je příliš řídká, přidáme ještě trochu pektinu, nebo ještě krátce vaříme.
  10. Pokud jsme s konzistencí spokojeni, přelijeme džem opatrně do skleniček, okraje očistíme a ihned uzavřeme.
  11. Otočíme a postavíme dnem vzhůru a necháme zcela vychladnout.
Příprava sklenic
  1. Důležité je mít čisté sklenice, které můžeme (pokud nejsou nové) sterilizovat.
  2. Nejjednodušším způsobem je sterilizovat sklenice teplem v troubě tak, že je uložíme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Sterilizujeme alespoň 5 minut na 160 °C.
Recept na domácí marmeládu je čistě z meruněk, pokud se ale nebojíme experimentovat, můžeme vyzkoušet přidat trochu koření, nebo bylinek. Za zmínku stojí například vanilka, skořice, kardamon či rozmarýn nebo tymián.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*