Marmeláda z hroznového vína, ostružin a grepu

Na marmeládě z hroznového vína si pochutnáme například s čerstvým chlebem k snídani. Výborná je také v jogurtu, lineckém cukroví nebo jako základ pro omáčky s hovězím masem. Když do ní přidáme trochu ostružin a kousek grepu, vneseme do kuchyně svěží vítr! Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
Na marmeládě z hroznového vína si pochutnáme například s čerstvým chlebem k snídani. Výborná je také v jogurtu, lineckém cukroví nebo jako základ pro omáčky s hovězím masem. Když do ní přidáme trochu ostružin a kousek grepu, vneseme do kuchyně svěží vítr! Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
dle množství ovoce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    hroznové víno 1kg červené
    cukr 1kg
    grep 1ks
    rum 75ml
    Gelfix 1:1 1sáček
    voda trochu
Pokyny
  1. Ostružiny a hroznové víno dobře omyjeme. 
  2. Grep oloupeme a nakrájíme na kostičky. 
  3. Ovoce a koření přendáme do hrnce a podlijeme přibližně decilitrem vodu. 
  4. Vaříme cca 15 minut, hrnec odstavíme z ohně a následně ovoce rozmačkáme. 
  5. Přidáme skořicovou kúru a hřebíčky a směs společně povaříme ještě dalších 15 minut a poté ji propasírujeme.
  6. Propasírované ovoce necháme odpočívat do druhého dne. 
  7. Druhý den přidáme ke směsi Gelfix 1:1, dvě lžíce cukru a přivedeme k bodu varu. 
  8. V tuto chvíli přidáme zbytek cukru, kyselinu citronovou a směs vaříme asi 3 minuty.
  9. Nakonec přilijeme rum, promícháme a máme hotovo. 
  10. Marmeládu rozlijeme do sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.  

Až spotřebujeme rum, máme dvě možnosti, jak s prázdnou skleněnou láhví naložit. Můžeme ji vymýt a znovu použít (re-use), nebo ji vytřídíme do kontejneru na skleněný odpad. Věděli jste, že díky svým vlastnostem můžeme skleněný odpad recyklovat do nekonečna? Více o odpadu ze skla v infografice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*