Tipy a triky: Krájíme petržel


Video (najdete jej na konci článku), nám napovědělo hodně o tom, jak petržel zpracovat a nejlépe připravit. Pojďme si to zopakovat a říci si o petrželi ještě něco více.

Tipy a triky: Krájíme petržel

Petržel můžeme připravit na mnoho způsobů a není jí třeba mnoho – je velmi aromatická a chutově výrazná. Pojďme si říct několik tipů, jak ji nejlépe upravit:

  • U pěkných čerstvých kousků celé petržele můžeme použít nejen kořen, ale i nať.
  • Vždy je důležité ji důkladně omýt a oloupat, a to i tehdy, pokud je kořen poměrně čistý.
  • V případě většího znečištění můžeme použít i kartáček na zeleninu.

Jak krájet petržel?

  • Na kolečka – ideálně do polévek a ragú.
  • Na podélné tenké plátky – hodí se skvěle na pečení (na 200 °C a za chvíli ji můžete podávat jako přílohu).
  • Na nudličky a kostičky – jako základ do omáček.

Petržel – je libo pesto?

Rozmixujte olivový olej + parmazán + stonek petržele a během chvilky máte dokonalé pesto! Více v našem receptu Petrželové pesto.

A nyní trocha zajímavostí o petrželi

Petržel kořenová (Petroselinum sativum) patří mezi kořenovou zeleninu, u nás je hojně používána jako součást základu do polévek. Kořen petržele je dlouhý a kuželovitý, svým vzhledem je petržel podobná pastináku. Po oloupání má smetanově bílou barvu, typickou vůni a nasládlou chuť.

Mezi kořenovou zeleninu společně s petrželí řadíme i mrkev, celer, pastinák, černý kořen, ředkev, ředkvičku, vodnici, tuřín, červenou řepu, křen.

Látky obsažené v petrželi

Petržel obsahuje mnoho vitaminu C a provitaminu A, z minerálních látek zejména vápník, hořčík a draslík.
Z hlediska jednoduchých cukrů převažuje u petržele sacharóza, najdeme v ní i zajímavou složku s názvem myristicin, která je považována za možný antikancerogen. Tato látka se vyskytuje také v celeru a mrkvi.

V kuchyni se rovněž hojně využívá petrželová nať, která je také bohatá na vitamin C.

Petržel v kuchyni

Petržel kořenová:

  • používá se především jako polévková zelenina, hodí se též do vařených zeleninových příloh, do kaší či jako základ pro krémové polévky a omáčky, nať kořenové petržele lze použít jako petržel naťovou.

Petržel naťová (kadeřavá nebo hladkolistá):

  • podmanivá kořenitá chuť, za kterou vděčí éterickému oleji jménem apiol, naťová petržel má vysoký obsah železa, bílkovin a zejména vitaminu C.

Podívejte se na video jak správně zpracovat petržel


Tento článek je součástí seriálu "Tipy a triky". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Tipy a triky: Krájíme mrkev Tipy a triky: Bylinky – péče a uskladnění
Tags: , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*