Tipy a triky: Loupeme česnek


Video (najdete jej na konci článku) přináší názorné ukázky, jak nejlépe si poradit s česnekem poradit na kuchyňském prkénku. Předtím si ale  o česneku řekneme ještě pár zajímavostí.

Tipy a triky_Loupeme česnekJaká úprava se kdy hodí?

  • utřený: skvěle doplní pesto, salát
  • rozmáčknutý – přidejte ho pod maso
  • na plátky – základ do omáček
  • celý – na potření topinek
Hlavičku lépe rozevřeme tak, že ji dlaní silněji stlačíme o desku prkénka.

Česnek kuchyňský patří k nejstarším kulturním rostlinám vůbec. Předpokládá se, že pochází z jihozápadní Asie. Již v období starověku byl oblíbeným kořením a také léčivou rostlinou.

V současné době patří česnek mezi nejdůležitější druhy zeleniny a pěstuje se zejména v Kalifornii (v okolí města Gilroy), kde se každoročně koná velký česnekový festival („Gilroy Garlic Festival“), dále se pěstuje též ve Španělsku, Francii nebo Itálii.

Hlavička česneku se skládá obvykle z 12 stroužků. Při nákupu dbejme na dobrou kvalitu česneku – hlavička musí být tuhá, nesmí mít propadlé změklé části či náznaky hniloby a plísně. Dobře uskladněný česnek nám vydrží i několik měsíců.

Česnek řadíme společně s cibulí, pórkem, pažitkou či šalotkou mezi cibulovou zeleninu. Česnek obsahuje mnoho vitaminu C a dalších látek působících příznivě na lidský organismus.
Více o česneku v článku “Česnek – král mezi zdravou zeleninou”.

Zajímavosti

Oproti klasickým šedým hlavičkám česneku lze na začátku sezóny (tj. přelom jara a léta) zakoupit i čerstvý česnek. Ten poznáme podle svěže zelených stonků. Má jemnější chuť než česnek sušený. Velmi oblíbeným je též medvědí česnek, kde se využívají listy rostliny – svým tvarem připomínají listy konvalinky. Díky obsaženému alicinu je typický svým intenzivním česnekovým aroma. Často na něj narazíme například právě díky jeho omamné vůni při procházkách lesem nebo v některých parcích. Vyhovuje mu zejména vlhká půda.

Kde česnek chutná perfektně?

  • do pesta nebo pod maso
  • na topinky
  • do salátů
  • nakládání a konzervování
  • k dochucování

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Tipy a triky". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*