Mangold – originální varianta salátu a špenátu


Jeho jméno zní exoticky, je to sice řepa, ale patří mezi listovou zeleninu. Kolem této zeleniny už nemusíte nevšímavě procházet, poradíme vám, jak ji vybrat, zpracovat a na co si dát pozor.

shutterstock_252015112 (1)

Pro zdraví

Mangold je přímo nabitý prospěšnými látkami, ne nadarmo byl považován ve středověku za léčivou rostlinu. Obsahuje vitamíny (A, B a C), minerály (hlavně draslík, hořčík, fosfor a vápník). Díky obsahu rutinu má účinky proti zánětům a je dobrý na cévy. Je super pro diety: má hodně čistící vlákniny a málo kalorií. Má také prokazatelné účinky při skleróze (zejména díky betainu). Můžete jej koupit ve třech variantách: světlé, tmavě zelené a fialové. Zejména poslední dvě obsahují mnoho chlorofylu a flavonoidů, které mají antioxidační účinek a působí preventivně proti nádorům. Mangold má více kyseliny šťavelové než špenát, ta reaguje s vápníkem, který pak tělo nemůže využít. Proto se nedoporučuje jíst najednou více než 200 gramů nebo zvýšit příjem vápníku.

V proslulém Mathioli herbáři se píše o mangoldu: Bílý manholt vařený a jedený se syrovým česnekem moří červy v životě

V kuchyni

Mladé listy jsou nejlepší syrové do salátu, kterému navíc dodají krásnou barvu. Větší listy můžete spařit jako špenát, jsou jemnější a vhodné i pro těhotné ženy. Výborný je s citronovou šťávou a česnekem. Stonky, které jsou tlusté a výrazně rýhované, můžeme zpracovat jako chřest. Stačí je podélně nakrojit, uvařit ve slané vodě po dvě minuty a podávat se strouhankou nebo holandskou omáčkou.

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.
Tags: , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*