Tipy a triky: Bylinky – péče a uskladnění

Bylinky a zase bylinky. Pokud nemáme vlastní zahrádku, nebo alespoň bylinkové květináče na parapetu, občas nějaké dostaneme od příbuzných, nebo si prostě musíme vystačit s bylinkami z obchodu.
Často ale nevíme, jak o bylinky správně pečovat, nebo jak je skladovat.Přinášíme stručně základní rady a tipy, více pak sledujte ve videu na konci článku..

Bylinky_pece a uskladneni

Rady a tipy jak na bylinky…

Jak prodloužit čerstvost bylinek?

Možná se budete divit, ale postačí pouze vlhký ubrousek nebo utěrka:

  • trs bylinek omotejte papírovou utěrkou a namočte
  • uložte do chladničky
  • vydrží čerstvé déle než týden

TIP Takto můžeme ošetřit i hlávkový salát!

Mezi často používané čerstvé bylinky patří zejména pažitka, libeček, bazalka, rozmarýn, máta, meduňka a řada dalších. Hodně záleží na našich zvyklostech a chuťových preferencích.

TIPY na články o konkrétních bylinkách:

Bazalka se stala velmi oblíbenou v posledních letech a není se čemu divit, její chuť je velmi osobitá a skvěle se hodí zejména do italské kuchyně. 

V Itálii patří bazalka mezi nejtypičtější koření. Používá se do řady omáček, připravuje se z ní výborné pesto, ale oblíbená je i na zdobení studených pokrmů a to například tolik oblíbené bruschetty.

Dalším hitem léta je máta. V posledních letech tolik oblíbená bylina, která je přidávána do nejrůznějších nápojů, ale i jen tak na ozdobu jídel, zejména sladkých pochoutek, jako jsou dorty nebo zmrzlinové poháry.
Máta obsahuje mátovou silici, která částečně pomáhá potlačovat problémy s nadýmáním, proto je mnohými lidmi po hlavním chodu vítán mátový čaj.
V parních letních dnech máta zase napomáhá osvěžení a to i jen jako doplněk k džbánku vody s citrónem. V jednoduchosti je krása!
Více o mátě v článku “Máta – éterická, ale rozpínavá královna”.

Bylinkám třikrát hurá a ať rostou!

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Tipy a triky do kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*