Které bylinky by na vaší zahrádce neměly chybět? Určitě máta – éterická, ale rozpínavá královna kuchyní…


Máta patří mezi byliny, bez kterých se na zahrádce, ale především v našich kuchyních mnohé neobejdeme. Vždyť jaké by to bylo léto, kdybychom nemohli popíjet osvěžující mojito či si pochutnávat na mátovém sorbetu? Její dekorativní lístky ozdobí dezerty, a pokud si ji usušíme do zásoby, budeme mít vždy po ruce přírodní lék na trávicí potíže.

Které bylinky by na vaší zahrádce neměly chybět? Určitě máta – éterická, ale rozpínavá královna kuchyní...

Druhy máty – jen si vybrat

Existuje spousta druhů máty – například rolní, vonná, klasnatá, dalmatská, huňatá… U nás ale patří mezi nejčastěji pěstované máta peprná, která obsahuje spoustu zajímavých látek.
Díky nim nachází tento druh dobré uplatnění v kuchyni, kosmetice i jako léčivka. Za svoji typickou vůni i osvěžující chladivou chuť vděčí máta peprná hlavně mentolu – jedinečné látce se skvělými účinky na lidské zdraví.

Zázračné lístky máty

Díky obsahu mentolu máta pomáhá zklidnit žaludek (např. po konzumaci příliš tučného jídla), zmírňuje projevy syndromu dráždivého tračníku i svědění kůže po bodnutí hmyzem a používá se také při inhalacích, protože si dokáže poradit s některými druhy bakterií.

Z historických pramenů také vyplývá, že si staří učenci připravovali mátový čaj pokaždé, když se potřebovali „hluboce zamyslet“, protože věřili, že máta podporuje činnost mozku (mente znamená v překladu z italštiny myšlení).

Máta ale sloužila odjakživa i k praktickým účelům – její lístky se přidávaly do pytlů s obilím, aby výrazné aroma odradilo nevítané hlodavce, sloužila pro osvěžení při koupání v lázni a také jako osvědčený přípravek k čištění a bělení zubů. 

Pozor na sousedy

Máta patří mezi bylinky, které se pěstují celkem snadno. Stačí vybrat světlé nebo polostinné a vlhčí místo s lehčí humózní půdou. Je považována za odolnou rostlinu, která i dobře přezimuje, takže ji můžete mít na záhonku bez potíží několik let. Ovšem vadí jí dlouhodobé sucho, proto je třeba dopřát jí pravidelnou a vydatnou zálivku.

Mátu je také třeba uhlídat, protože má sklony k rozpínavosti, a pokud bychom ji nekorigovali, snadno by ze záhonu vytlačila ostatní rostliny. Proto se osvědčilo zasadit ji do země ve větším květináči, jehož okraje se nechají vykukovat. Tenhle postup zaručí, že všechny kořeny zůstanou uvnitř květináče a nezačnou prorůstat do okolí.

Vedle máty bychom neměli umisťovat heřmánek, ale ani petržel, tyhle rostliny pro ni nejsou vítanými sousedy. Naopak zkušení pěstitelé doporučují nechat růst v blízkosti máty kopřivy, díky nimž se v ní začne tvořit ještě více éterických olejů. 

Máta v kuchyni – k jehněčímu i do žvýkaček

V kuchyni má máta široké využití…

  • Je samozřejmě základem populárního mojita (osvěžujícího koktejlu pocházejícího z Kuby) a řady dalších alko i nealko nápojů.
  • Lístky máty ozvláštní i zeleninové saláty, pokud je například zamícháme do jogurtové zálivky, nebo je můžeme přidat spolu s dalšími bylinkami do tvarohové pomazánky (v tom případě by ale měl být podíl máty nejnižší, protože je velmi výrazná a aromatická).
  • Máta se používá pod pečená masa, např. v kombinaci s jehněčím nebo skopovým, k některým rybám, ale nejvíce uplatnění samozřejmě najde ve „sladké“ kuchyni jako součást pohárů, dezertů a zmrzlin a při výrobě cukrovinek (mátových bonbonů, čokolád nebo žvýkaček).
  • V průběhu sezony, která trvá od časného jara do pozdního podzimu, se vyplatí čerstvé lístky z rostliny částečně otrhávat a sušit (např. v sušičce na bylinky), v zimě pak poslouží k přípravě lahodného čaje.
Sušené lístky se skladují nejlépe ve skleněných dózách s dobře těsnicím šroubovacím víčkem nebo v plátěném sáčku.
Malinovo-mátový sorbet

Malinovo-mátový sorbet

Sorbet je zdravou variantou smetanové zmrzliny. Osvěžující mátu a nahořklý citrón zkombinujte se sladkými malinami. Výsledkem bude extra...

Recept - suroviny a postup

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*