Jaké bylinky můžete pěstovat v kuchyni?


Chcete mít čerstvé oregáno, mátu nebo tymián? Začínají vám s příchodem zimy chybět čerstvé bylinky? Nemusíte mít skleník, abyste si je mohli dopřát neustále. V každé kuchyni se najde místo na pár kořenáčků. bylinky

Co potřebujete?

Pokud je vaše kuchyňské okno obrácené na jih, máte vyhráno. Bylinky můžete pěstovat v jednom velkém květináči, nebo několika menších. Pozor, potřebujete stejné květináče jako na květiny, s otvorem pro odtok vody. V jednom květináči pěstujte bylinky, které vyžadují podobné zalévání. Všechny rostliny s výjimkou pažitky vyžadují hodně tepla, proto je můžete bez obav nechat i poblíž topení.

Sazeničky, nebo semínka?

Pokud pěstujete ze sazeniček, rovnou je zasaďte do směsi zeminy a písku. Semínka můžete nejdříve nechat naklíčit, stačí na talířku, který budete pravidelně promývat vodou, nebo ve speciálních klíčících nádobách. Poté je do květináče opatrně poklaďte, zakryjte trochu zeminou a nechte zakořenit. Vyberte pak ty bylinky, které se dobře chytly. Do salátu ale můžete použít i malé rostlinky, které nebudete přesazovat do většího. Nechcete čekat měsíc na čerstvé bylinky? Zkuste si do salátu dát trochu klíčků, pořádně promytých.

Pokud nemáte v bytě dostatek světlého místa, vypěstujte si aspoň řeřichu! Stačí navlhčit vatu, rozprostřít na ni semínka a za pár dní můžete sklízet. Chutná skvěle v salátech i na chlebu.

bylinkyvruce_titulkaJaké květiny si můžete doma vypěstovat?

  • Bazalka – Potřebuje spoustu světla a teplo. Jako jedna z mála bylinek potřebuje skutečně hodně vody, klidně ji tedy dejte do plastového květináče a pořádně zalévejte.
  • Pažitka – Vyhovuje jí světlo a chladno, můžete ji nechat ideálně v prostoru mezi oknem. Když stříháte lístky, nechejte dostatečnou délku (několik centimetrů), aby pažitka mohla dorůst. Na chlebu s máslem je čerstvá pažitka nejlepší!
  • Oregáno (dobromysl) – Suchomilná rostlina je k dispozici v trpasličí variantě, která je pro pěstování uvnitř vhodnější.
  • Kopr – Trpasličí varianta nedorůstá, proto vysaďte více rostlinek postupně.
  • Meduňka – Jedna z nejsnazších rostlin na pěstování poslouží do čaje na uklidnění, do salátu nebo dezertů.
  • Majoránka – Po první sklizni její lístky ještě jednou vyraší.
  • Rozmarýn – Můžete jej vypěstovat z odřezků nebo sazeničky, ze semínka je to úkol pro zkušenějšího zahradníka. Vyžaduje sušší půdu.
  • Máta – Je jednoduchá na pěstování, sklízí se už za dva až měsíce a dobře dorůstá.
Do každého květináčku zapíchněte špejli s návodem, kolik vody potřebuje. Nezapomeňte bylinky hnojit jednou do měsíce
Tento článek je součástí seriálu "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Bylinky v kuchyni – Jak je uchovat Sazeničky se stěhují
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*