Srpnové bylinky: Uvařte si pravé francouzské ratatouille

Rozmarýn, bazalka a tymián jsou dobré samostatně a nezapomenutelné jako provensálské bylinky nebo koření. Tymián působí příznivě na plíce a močové ústrojí, používá se při nachlazení a infekcích.

bylinky

Rozmarýn je povzbuzující koření, které působí příznivě na mozek (zlepšuje soustředění a paměť), prokrvuje celé tělo a díky podpoře jaterní činnosti je mimořádně vhodný pro tučné pokrmy. Stejně jako šalvěj, by se neměl používat během těhotenství. Jeho typické použití je v ústní vodě, kde se využívají jeho antiseptické vlastnosti. O deseti způsobech, jak využít bazalku, jsme psali zde.

V provensálských bylinkách můžete najít i majoránku, oregano nebo saturejku.

 

Sušené bylinky osmahněte na oleji, aby se jejich chuť ještě více rozvinula, a teprve pak přimíchejte do směsi.

Šalvěj

Šalvěj, z latinského slova salvare = léčit. Kromě toho, že dobře léčí, také skvěle chutná. V léčení se používá proti bolestem v krku, proti pocení a proti bolestem břicha, například po používání antibiotik. V kuchyni patří k jehněčímu a skopovému, k rybám a do karbanátků. Zkombinujete ji s mátou do bylinkového másla a stejně tak dobře ji využijete do nádivek. Obsahuje velké množství esenciálních olejů, proto ji stačí málo – na jednu porci počítejte se špetkou sušené nebo dvěma lístky čerstvé šalvěje.

bylinkyvkuchyni_104126162

Provensálské ratatouille

Provensálské ratatouille

Pro tento typický letní pokrm využijete všechnu zeleninu, kterou máte v kuchyni! Základem jsou rajčata, lilek, cuketa a papriky. A...

Recept - suroviny a postup
Smetanové těstoviny se šalvějí a šunkou

Smetanové těstoviny se šalvějí a šunkou

Potřebujete rychlý recept na chutnou večeři nebo oběd? Těstoviny zvládnete připravit raz dva, zajímavou a netradiční chuť přidá...

Recept - suroviny a postup

 

Mladý česnek

Mladý česnek vypadá téměř jako jarní cibulka, liší se ale samozřejmě chutí a typickou vůní. Je měkký a šťavnatý, nemá tak výraznou chuť jako jeho starší bratříček. Můžete jej nakrájet, včetně jeho zelené natě, a použít do salátu, stejně jako cibulku. Případně jej zkuste podusit a podávat třeba s bramborovou kaší nebo ranými bramborami.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*