Kerblík – zapomenutá bylinka s všestranným použitím


Tuto chutnou bylinku si časem zamilujete tak, že si jí ozdobíte nejeden pokrm a možná začnete pěstovat i doma. Kerblík je nenáročná jednoletá rostlinka, velmi populární ve francouzské kuchyni, s jemnou kmínovo-anýzovou vůni. Nejvíce se podobá petrželce.

Bowl with Parsley

Setkat se můžete s více druhy kerblíků. Nejčastější je třebule. U našich předků to byla velmi oblíbená postní bylinka, která se konzumovala na zelený čtvrtek. Ve staročeské kuchyni má tato bylinka název „stokláska“ nebo „třebule.“ Přidávala se do tvarohových koláčů a už i Magdalena Dobromila Rettigová má ve své kuchařce zmínku o své vyhlášené kerblíkové studené omáčce, kterou měla ráda k vařenému hovězímu masu. Dříve se také hojně používala mast z kerblíku a sádla a to proti otokům a vředům.

Kerblík na zdraví

Tato bylinka obsahuje velké množství vitaminu C (120-140 mg/100 g), vitamín A (zhruba 15 mg/ 100 g), hořčík, železo, karoten.  Kerblík má kladný vliv na látkovou výměnu. Při potížích se zažíváním vám pomůže nálev z kerblíku.

Kerblík vám bude vhodným společníkem při dietách. Podporuje trávení, umí si poradit s detoxikací játer, žlučníku a ledvin, zlepšuje krevní oběh a pomáhá při vysokém tlaku a onemocnění kloubů. Má protizánětlivé účinky a doporučuje se při bronchitidě. Roztlučená rostlinka se používá jako teplý obklad při léčení různých zranění.

Využití v kuchyni

krajic-chleba-velkyVýborný je v různých pomazánkách, v bylinkových máslech, v omeletách, v dušené zelenině, provoňte a dochuťte si s ním už hotová jídla z mas, brambory, omáčky nebo polévky, ozdobit si jimi můžete také salát. Skvěle chutná na grilovaných masech. Používejte mladé a čerstvé lístky, které co nejdříve spotřebujte. Kerblík můžete zamrazit v igelitových sáčcích, zachová si tak své aroma. Nedoporučuje se sušit, sušením ztratí svou chuť a typické aroma. V pokrmech ho zastíní daleko výraznější bylinky jako například rozmarýn nebo majoránka.

Vyzkoušejte typickou belgickou kerblíkovou polévku. Půl kilogramu brambor dejte vařit do dvou litrů vody. Až změknou, přidejte čtvrt kilogramu kerblíku a malý hlávkový salát a nechte dojít. Rozmixujte dohladka, ozdobte kerblíkem a lžičkou zakysané smetany.

Nasekaný kerblík dejte do vaniček na led a zalejte vodou. V létě si můžete zmrazené kostky kerblíku přidat studených polévek nebo omáček.

Jak pěstovat

Kerblík je jednoletá rostlinka, která potřebuje lehkou půdu a mírný stín. Pro výsev v záhonu je vhodná doba od března do července. Kerblík nepotřebuje hodně živin. Pokud vyrůstá v suchu a na slunci, dříve vykvete, díky čemuž se ztratí jeho chuť. Dorůstá až do 30 cm. U truhlíků a květináčů je třeba použít dostatečnou drenážní vrstvu, doporučuje se často zalévat. Sklízet můžete už do měsíce.

Úrodu zvýšíte postupným odřezáváním stvolů. Jakmile rostlina odkvete, zasychá. Pokud chcete pěstovat kerblík během podzimu a zimy, stačí vysévat semena do květináče nebo truhlíku, který umístíte na teplé místo. Kerblík není vhodný na přesazování.

Tento článek je součástí seriálu "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Videorecept: Bylinkové pesto Citronová tráva: super ingredience asijské kuchyně i kosmetických firem
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*