Radost a užitek z vlastních bylinek

Ochutit si polévku vlastnoručně vypěstovanými bylinkami je úplně jiný pocit, než když použijete ty koupené… Vaše rostlinky jsou nyní dostatečně silné, aby vám přinášely několik měsíců, a některé třeba i pár let, potěšení a užitek.

_MG_3504
Bazalka – královna letní kuchyně

O téhle bylince s velkými sytě zelenými listy a nezaměnitelným aroma se říká, že pozvedne chuť jakéhokoli jídla. Do krupicové kaše se zrovna nehodí, ale jinak ji můžete přidat téměř do jakéhokoli jídla. Nejvíce samozřejmě vynikne v italské kuchyni – její chuť a vůně si dobře rozumí s rajčaty, mozzarellou, olivovým olejem, těstovinami a pizzou. Na záhonku si ale bazalku ohlídejte před slimáky – nebo stihnou hostinu ještě před vámi…

Připravte si podle našeho receptu výborné pesto!

Rozmarýn – pozdrav ze Středomoří

Letní grilování získá úplně jiný šmrnc, pokud maso, ryby nebo zeleninu okořeníte rozmarýnem. Tato bylinka vám také skvěle poslouží při úpravě zvěřiny a můžete s ní ochutit i obyčejné máslo. Ale pozor – je velmi aromatický, proto ho stačí použít skutečně jen symbolické množství.

Rozmarýn splní svými drobnými výrazně modré kvítky také dekorativní roli, krásně Vám rozzáří zahrádku.

Zkuste výborný recept s pečenými rajčaty a rozmarýnem.

Pokud si rozmarýn (25 g) naložíte do alkoholu (50 ml) a necháte vše v temnu 3 týdny macerovat, získáte domácí účinnou a voňavou tinkturu na vlasy.

Pažitka – skromná vlasatice

Rozčepýřené zelené „vlásky“ se objevují na záhonku jako první poslové jara. Jemná chuť pažitky dodá na jedinečnosti masovým vývarům i jemným omáčkám. A co by bez ní byly nové brambory s tvarohem? Tahle nenápadná bylinka je navíc velmi zdravá! Kromě množství vitaminu C obsahuje také vitamin B2 – riboflavin, vápník a draslík.

Na zahrádce vám navíc udělá radost svým květenstvím – typickými fialovými „bambulkami“, které si můžete i usušit a použít jako originální dekoraci.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*