Fenykl: Poklad naší kuchyně, po kterém můžete i zhubnout


Do salátů, na pečení, dušení, grilování, jako přísada do polévek nebo omáček…fenykl se dá použít na mnoho způsobů a všechny chutnají skvěle! Fenykl se v našich kuchyních používá také v podobě semínek, které chutí připomínají voňavý anýz. Jaké jsou jeho další přednosti? Dá se po něm třeba i zhubnout. 

fenykl-velky

Fenykl pro zdraví i na hubnutí

Fenykl obsahuje velký podíl sacharidů, vlákniny, vitaminů jako vitamín C, B1, B2, betakaroten, ale také minerální látky jako železo, fosfor, sodík draslík nebo vápník. Tato bylinka čistí sliznici a usnadňuje odkašlávání, odvar ze semen je vhodný při nadýmání, bolestech žaludku, křečí a zácpě. Fenykl má silné detoxikační účinky, váže na sebe jedovaté látky a zbavuje tělo tuků. Snižuje obsah cholesterolu a ničí choroboplodné zárodky v těle.

fenykl-1Doporučuje se jeho konzumace kojícím maminkám, protože podporuje tvorbu mléka. Odvar z fenyklu lze použít k omývání očí při různých očních zánětech. Nejlepší je jeho pravidelná konzumace v podobě různých a pestrých jídel.

Zajímavost: V dávných dobách osvěžovala semínka fenyklu dech. Žvýkání fenyklových semínek také navozovalo pocit sytosti, čehož zase využívaly dámy, které chtěly mít útlý pas.

Jak v kuchyni

Čím světlejší a menší hlíza fenyklu, tím lepší na chuť.  Bulvu zbavte zelených řapíků a listů – ty můžete přidat do salátu nebo vývaru.Lístky, které se podobají více známému kopru, můžete přidat jako součást salátových zálivek nebo do letních polévek.

Listy můžete snadno použít jako obal při grilování ryb, nakrájené stonky se mohou přidat do polévky s ostatní zeleninou.

fenykl-seminkaSemínka fenyklu můžete použít také při zavařování, dodají skvělou chuť třeba zavařené červené řepě.

Fenykl v plastovém obale vydrží v ledničce, ve spodním šuplíku, maximálně 4 dny.  Ovšem nejlepší je ho zkonzumovat co nejdříve, jinak postupně ztrácí chuť.

Než hlízy ugrilujeme nebo upečeme, je dobré je ještě chvíli povařit v osolené vodě, aby se zlepšila jejich chuť.

Grilovaný fenykl

Na plátky nakrájený fenykl zabalte do alobalu s nakrájenou červenou cibulí, jemně pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou, osolte. Pak už stačí jen dát na gril. Grilovaný fenykl chutná skvěle jako příloha k rybám a drůbežímu masu, doporučujeme posypat čerstvými bylinkami.

Osvěžující jarní fenyklový salát

Smíchejte nakrájený fenykl s na kostky nakrájenou hruškou, ředkvičkou a estragonovými lístky. Pokapejte olivovým olejem, šťávou z citronu a pomeranče. Jemně osolte a dochuťte dle libosti.

Pokud použijete fenykl do salátu, je dobré ho nakrájet na velmi tenké plátky, které ještě předtím naložíme zhruba na 15 minut do zálivky ze soli a citronové šťávy.
Fenyklovo rajčatová polévka

Fenyklovo rajčatová polévka

Obyčejná rajčatová polévka získá díky fenyklu šmrnc a nezvyklou chuť. Fenyklové krutony jsou navíc zdravější než jejich varianta z...

Recept - suroviny a postup

Tento článek je součástí seriálu "Tradiční léčivá zelenina". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Celer – tři důvody, proč jej jíst denně Rebarbora – kyselý, ale zdravý zázrak
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*