Čekanka – výborná pro naši linii i chuť


Čekanka sice není v našich kuchyních tak populární jako například ve Francii a to je škoda. Je velmi zdravá, chutná a zvlášť ji ocení ti, kteří si udržují štíhlou linii. Čekanka na tělo působí detoxikačně a zrychluje také metabolismus. Staří Egypťané věřili, že krásná žena je každá, která si šťávou z čekanky a oleje potře svoji tvář.

shutterstock_257947175

Pro zdraví

Listy čekanek obsahují vitamin C, vitamin B a minerální látky, vlákninu a hořčiny (stimulují činnost jater, žlučníku a střev). Z prvků pak draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď. Čekanku tvoří z 94 % voda, proteiny představují 1 % (u zeleniny významné množství). Sacharidy netvoří ani 1 % a tuky v čekance téměř nenajdeme (0,1 %). Čekanka působí močopudně a projímavě, podporuje krevní oběh, lékaři konzumaci čekanky často doporučují i pro snížení cholesterolu.

Skladování

Čekanka je na skladování náročná. Nejlepší je spotřebovat ji v den koupě, případně ji skladujte na chladném a temném místě maximálně 3 dny.

Čekanka listová zamezuje v našem těle ukládání těžkých kovů. 

Čekanka bílá

Pěstuje se pro tzv. puky, což znamená, že se při pěstování kořen zahrnuje zeminou (podobně jako u chřestu). Tento způsob pěstování byl objeven náhodně v Belgii. Takto vypěstované listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nejsou hořké, jak je tomu u listů, které vyrostou za běžných podmínek. V obchodech se prodává obvykle ve tmavém papíru, aby se zachovala její bledá barva a jemná chuť. Platí pravidlo, čím světlejší čekanka je, tím méně hořká bude její chuť.

Čekanka červená

Říká se jí také italská, má vínově zbarvené listy, v kuchyni platí za všestrannou zeleninu. Je oblíbenou součástí míchaných zeleninových salátů, ale hodí se i pro tepelnou úpravu – vaření, grilování, dušení, zapékání, do rizota či těstovin. Košťál pro nahořklou chuť vykrajujeme.

 Zapečte ji se šunkou, vajíčky nebo sýrem – takto zapečená ztrácí svou typickou hořkost

Čekanka kadeřavá

Kadeřavá odrůda čekanky je známým druhem salátu. Nejchutnější částí je tzv. srdíčko, které by mělo tvořit zhruba třetinu hlávky. Zoubkovité listy se používají především do zeleninových salátů – buď samostatně, nebo jako součást rozličných směsí. Výborně chutnají v kombinaci s kozím sýrem, pečeným masem či rybami.

cekanka_131302580

Čekanka kořenová

Kořenová čekanka je velmi známý druh této zeleniny, jejíž sušený kořen se používá pro vaření náhražky kávy a to cikorky. Čekanka se používá na oživení salátů, se zálivkou z oleje, citronové šťávy s pepřem a solí. Čekanku je však možné dusit i zapékat, výborná je například restovaná na másle nebo zadělávaná na smetaně. V 16. století se zjistilo, že čekankový kořen se dá použít jako náhrada dražší kávy.

Čekankový salát s uzeným lososem

Čekankový salát s uzeným lososem

Rychlý a zdravý oběd či večeře s pořádnou náloží omega 3 mastných kyselin a kyseliny listové jehož příprava vám zabere méně jak 5...

Recept - suroviny a postup

Grilovaná čekanka s fíky

Grilovaná čekanka s fíky

Lehký, svěží, šťavnatý… Přesně tak bychom vystihly tento pokrm, který je zároveň vitaminovou bombou.

Recept - suroviny a postup

 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*