Pampeliška v kuchyni: Levný a chutný zázrak


Tato jarní rostlinka, která je často vnímaná jako pouhý plevel, si může i ve vaší kuchyni najít své místo. Smetánka lékařská neboli pampeliška se dá pro naše zdraví dokonale využít a to včetně kořene.  Zajímavostí je, že se každá z částí této rostlinky sbírá v jiném období.

shutterstock_267370436 (2)

Doba sběru

Napřed můžete sbírat kořen, a to ještě než dojde k rozkvětu pampelišky, a až poté nastupuje sběr listů. S ním nemusíte spěchat, protože máte čas až do října, kdy dochází ke konci vegetačního období. Sběr kořene se doporučuje na podzim, protože právě v této době obsahuje největší koncentraci tělu prospěšných látek.

Pokud budete chtít využít pampeliškové listy k okamžité konzumaci, musíte je sbírat, dokud ještě neobsahují hořké mléko, což znamená přibližně do června. Takto natrhané listy se mohou použít do salátů nebo na jarní detoxikační program v podobě čajů a výluhů.

Pampeliška pro zdraví

Mladé listy obsahují nejen vysoké množství vitamínu C, ale mají také močopudné účinky, díky čemuž dochází k aktivaci ledvin a jater. Kromě těchto detoxikačních účinků obsahují také vitamíny A, B, betakarotén, křemík, sodík, draslík a vápník. A to není vše, jsou také bohaté na hořčiny, třísloviny, inulín (jedná se o zásobní látku), fytosteroly či fruktózu.

Oproti našim předkům v dnešní době používáme pampelišku hlavně k vnitřnímu užití, na pihy a jiné skvrny dnes už známe lepší recepty.

Upozornění: Pampelišku by neměli užívat lidé s nemocnými ledvinami.  Tato rostlinka je totiž silně močopudná a mohla by vyvolat nežádoucí činnost oslabené ledviny.

Pokud jste se rozhodli, že to s pampeliškou zkusíte, máme pro vás několik snadných receptů, jak si s ní snadno poradit.

Kořen

pampeliÁka_48489898 copyÚčinky kořene oceníte zejména při žaludečních potížích.

Šťáva –  Tento elixír se dá jednoduše vyrobit svařením kořene společně s vodou a cukrem. Takto připravenou směs je třeba už jen přecedit a dát ideálně na tmavé místo. Poté se podává 4 krát denně, po 1 – 2 čajových lžičkách.

Náhražka kávy – Pokud patříte k jen trochu šikovným hospodyňkám, můžete si se sušeného kořene připravit i meltu. Kořen stačí nakrájet a na sucho opražit, poté vše pořádně pomlít a máte pampeliškovou kávu.

Čaj –  Při pálení žáhy nebo nevolnosti jednoduše nasypte 1 vrchovatou čajovou lžičku sušeného kořene krátce do cca 250 ml vody a krátce povařte. Potom nechte čaj ještě cca 15 min louhovat

Listy

Kromě klasického čaje, můžete ještě mladé a čerstvé listy použít do salátu. Ten se doporučuje lidem trpícím chorobami látkové výměny, ale nejen jim. Je ovšem nutné upozornit, že denní dávka nesmí překročit velkou hrst listů na den!

shutterstock_267167171Salát – Salát si můžete připravit buď z mladých lístků nebo z listové růžice (nadzemní část bez listů cca 3 cm). Tu je ale nutné namočit na cca půl hodiny do slané vody. Stejný postup můžeme zvolit také u lístků, které jsou již starší (a tudíž hořké na chuť). Ty navíc můžeme zbavit hořkosti zakrytím hrncem ještě na zahradě, listy po několika dnech sice zbělají, ale na chuti jim to neubere. Lístky používáme podobně jako čekanku, což znamená, že jich nemusí být tolik, aby skvěle doladil chuť salátu. Ideální je smíchat s dalšími druhy salátů a lehkou citronovo-olivovou zálivkou. Pokud byste chtěli udělat typicky jarní salátovou bombu, smíchejte listy pampelišek s medvědím česnekem, plicníkem a bršlicí a teprve nakonec zalijte zálivkou.

Květ

Oproti jiným rostlinám nejde u pampelišky květ sušit, proto se z něj dělá med nebo sirup.  Ty jsou nejen dobré, ale také skvěle pomáhají při léčbě nemocí dýchacích cest, ale také jsou skvělým pomocníkem při chřipce či angíně.

Med: Do hrnce dejte 350 – 400 plně rozkvetlých květů zalijte 1,3 l vody.  Tuto směs  dále vařte přibližně 10 min. Pro lepší chuť přidejte dva na plátky nakrájené chemicky neošetřené citróny. Po provaření nechte vychladnout a odstát ne tmavším místě cca 24 hodin. Poté jednoduše přeceďte výluh (např. přes plátno). Do čisté směsi přidejte 1300 g cukru a znovu vařte, tentokrát na mírném ohni přibližně dvě hodiny (může být i déle). Ještě horký med nalijte do sklenic a ty pak obraťte dnem vzhůru (tím dojde k zavakuování).

Sirup:  Oproti medu sirup nemusíte vařit, díky čemuž se vám uchová více prospěšných látek. Než se vydáte natrhat rozkvetlé květy (budete jich potřebovat cca 1000), svařte litr vody s 600 g cukru, a než se vrátíte, směs vám vychladne a vy tak budete moci rovnou vmíchat natrhané květy. Nádobu pak umístěte do tmavé místnosti na dva dny. Poté je nutné směs pořádně přecedit, dochutit šťávou ze tří citrónů a pak už jen rozlít do sklenic.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*