Rebarbora – kyselý, ale zdravý zázrak


Rebarbora nebo-li reveň je zelenina, která se používá v našich kuchyních spíše jako ovoce. Rebarbora pochází z Tibetu, kde je oceňována především pro své léčebné účinky.

rebarbora

U rebarbory se konzumují pouze řapíky, a to tepelně opracované, nikdy syrové. Sklízet ji můžete průběžně (uřezáváním stvolů) až do konce června. Přesněji,  naši předkové určili datum 24.6., poté už obsahuje příliš kyseliny šťavelové a tak není příliš dobrá.

Pro zdraví

Tato rostlina obsahuje významný zdroj vitamínů a minerálních látek, které příznivě ovlivňují krevní oběh a nervovou soustavu. Dokonce obsahuje kyselinu pantotenovou, která má pozitivní vliv na vlasy a pokožku. A to rozhodně není vše, obsahuje také hodně vlákniny, která ovlivňuje peristaltiku střev. A i když má spoustu pozitivních vlastností, musíte být u této rostliny obezřetní, zejména pokud trpíte onemocněními močových cest.

Pro zamezení nepříznivých účinků je vhodné současně s rebarborou podávat mléčné výrobky, které mají vysoký obsah vápníku. Proto se rebarborový koláč se obvykle peče v kombinaci s tvarohem.

Jak v kuchyni

Před každou přípravou je třeba rebarboru oloupat a odříznout koncovou část (list). Pokud zrovna neděláte koláč, je dobré rebarboru krátce povařit v cukrové vodě. Díky tomu ztratí ostrou palčivou chuť, poté se dá využít do salátů nebo moučníků. Rebarboru můžete použít také naslano. Objevuje se v asijské kuchyni, kde se přidává například do čočky. Nebo ji můžete jednoduše podusit na másle a dát na chvíli zapéct se strouhankou, získáte tím osvěžující přílohu zejména k masům.

Podle našich babiček se dá nakrájená ve vodě uchovávat i několik měsíců. Nebo ji jednoduše zasterilujte, případně zamrazte.
Netradiční linecký rebarborový koláč s chřestem

Netradiční linecký rebarborový koláč s chřestem

Rebarborový koláč zná každý, ale jeho netradiční verzi se zdravý prospěšným chřestem už málokdo. Ohromte návštěvu něčím novým.

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Tradiční léčivá zelenina". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*