Bezový sorbet se šampaňským – luxus za sto korun

Bez černý je považován za magickou rostlinu, která vyléčí devět nemocí. Vy jej nemusíte používat jako lék, ale jako příjemné zpestření jídelníčku, které navíc pomůže zdraví. a osmažené květenství vypadá půvabně a chutná ještě lépe. Květy sbírejte v průběhu května, června nebo začátku července.

bezinka_75238705

Pro zdraví

Květy obsahují třísloviny, provitamín B, rutin a omega mastné kyseliny. Odvar z květů se doporučuje při nachlazení a horečce: působí protizánětlivě, močopudně, podporuje pocení a napomáhá odkašlávání. Další jeho léčivou oblastí je zažívání. Studený čaj je skvělým lékem na nevolnost a podporuje činnost žlučníku. Květy jsou také vhodné pro detoxikaci, protože zbavují tělo usazené kyseliny močové – a pomáhají také při onemocnění močové soustavy. Obsahuje také rutin, podobně jako pohanka,  který je dobrý na cévy a cévní problémy.

Sedm tipů pro využití v kuchyni

Bezovo-rebarborový sorbet

  • 250 g rebarbory
  • 50 g kokosu, namočeného ve vodě
  • 3 lžíce bezového sirupu
  • 10 g citronová kůra
  • citronová šťáva
  • 2 čerstvá květenství bezu

Rebarboru povaříme 10 minut a ihned zchladíme ledem, aby si zachovala barvu. Polovinu schováme do ledničky a druhou polovinu rozmixujeme dohladka s ostatním ingrediencemi kromě květenství. Necháme vychladit přes noc nebo alespoň několik hodin a před podáváním rozmixujeme zbylou rebarboru na menší kousky, zamícháme do zmrzliny a podáváme ozdobené květy bezu.

O rebarboře, kyselé a velmi zdravé rostlině, jsme psali zde.

Bezový sorbet se šampaňským

shutterstock_195998633Půl litru bezového sirupu vařte čtvrt hodiny ve vodní lázni s hrstí umytých bezových květů a nechte vychladnout. Poté přeceďte přes plátýnko.  Jeden bílek vyšlehejte do tuha a postupně přimíchejte 50 g moučkového cukru. Do tuhé směsi nakonec opatrně zašlehejte sirup a nechte v mrazničce zatuhnout. Vyšlehejte a znovu nechte ztuhnout v mrazničce. Takto připravenou hmotu můžete nechat v ledničce přes noc a před podáváním ji znovu vyšlehejte. Podávejte v plochých sektových skleničkách , ozdobené květy bezu a zalité šampaňským.  Tento luxusní osvěžující sorbet si připravíte za necelých sto korun pro tři porce!

Čaj

Pro sušení si vybírejte květy rozvité do necelé poloviny, zralejší květy by při sušení opadaly. Po uschnutí uschovejte jen květy, stopky vyhoďte. Pozor na škvory, kteří v květech velmi často bývají. Bezový čaj pak připravíte jednoduše – zalijete lžíci nebo dvě sušených květů horkou vodou, nechte vylouhovat a případně doslaďte, medem nebo třeba bezovým sirupem.

bez193457942

 Bezový sirup

  • 20 kusů bezových květenství
  • 2 citrón nebo kyselina citronová 30 g
  • 1 kg cukru
  • 1 l vody

Květy opatrně opereme, odstraníme nejtužší stopky. Vodu převaříme, rozpustíme v ní kyselinu citronovou a necháme zcela vychladnout. Poté jí zalijeme květy bezu, na plátky nakrájený citrón  (buď v biokvalitě v celku, chemicky ošetřený po odstranění kůry). Necháme 24 hodin louhovat v přikryté nádobě. Poté přecedíme, přidáme cukr a přivedeme k varu. Jakmile se tekutina začne vařit, přelijeme ji do vysterilizovaných lahví a necháme vychladnout. Pak otočíme dnem vzhůru a uskladníme v temnu a chladu.

Med

  • 30 květů bezu
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody
  • 1 citron

Omyté květy zbavené stonku povaříme s oloupaným a nakrájeným citronem zhruba 20 minut ve vodě a následně necháme 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes plátno, vsypeme cukr a vaříme do zhoustnutí. Poté med ještě za horka naplníme do sklenic.

Ocet

Velkou hrst květů zalejte půl litrem vinného octa a nechte 14 dní luhovat na tmavém místě. Potom přes plátno sceďte a přelejte do láhve. Ocet se dá využít v kuchyni, skvělý je do salátů nebo na obklady.

Tradiční smažený

Květenství omyjte, obalte v těstíčku z rozšlehaného vejce, lžíce mléka a lžíce mouky, špetky jedlé sody a osmažte na troše oleje.  Nechte pak chvíli na kuchyňské utěrce, která odsaje přebytečný olej. Do těstíčka můžete přidat jakékoliv koření, ale decentní chuť bezových květů si vychutnáte i jen tak.  Můžete také přidat sýr (pro slanou variantu) nebo usmažené kosmatice obalit ve skořicovém cukru. Tato pochoutka se jmenuje kosmatice.

 

Jeden komentář k článku “Bezový sorbet se šampaňským – luxus za sto korun”

  1. Pokud povaříme nakrájený citron, jak se tu radí, pak bude jen pro chuť, neboť vitamín C se znčí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*