Čtenářka Libuše vaří: Hovězí guláš s domácím knedlíkem

Jsou hospodyňky, které doma nepřipravují mořské plody, hamburgery ani tortillu třeba proto, že se drží tradic a vynikají při vaření receptů výhradně z české kuchyně.

Čtenářka Libuše vaří: hovězí guláš s domácím knedlíkem

Mezi ně patří čtenářka Libuše, která své kuchyni kraluje už celých 35 let. Na klasicky českých jídlech si pochutná nejlépe a nevidí důvod, proč by na tom měla něco měnit. Pojďme se inspirovat a uvařit si dle jejího receptu hovězí guláš s domácím knedlíkem.

Suroviny

Guláš

  • 1,5 litru vody
  • 500 g hovězí kližky
  • 3 lžíce sladké papriky
  • 2 cibule
  • 2 feferonky
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • ,,záklechtka“ (200 ml vody a 3 lžíce hladké mouky)
  • majoránka
  • kmín
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Knedlík

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 rohlík – nakrájený na kostičky
  • sůl
  • kvásek (3 dcl vlažné mléko, 1/2 kostky čerstvého droždí a 2 lžičky cukru)

Postup

Guláš

1. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.

2. K cibuli přidáme maso, nakrájené na kousky a necháme ho zatáhnout.

3. Pak do základu vmícháme mletou sladkou a pálivou paprikou.

4. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené feferony, zalijeme vodou a dusíme do měkka.

5. Když je maso měkké, přidáme jíšku a majoránku.

6. Guláš ještě chvíli povaříme a dostatečně jej mícháme, aby se nám nepřipálil.

Knedlík

1. Připravený kvásek necháme vzejít.

2. Poté z kvásku a mouky vypracujeme těsto.

3. Do téměř hotového těsta přidáme rohlík.

5. Necháme kynout 30 – 40 minut.

6. Těsto rozdělíme na půl, jedna polovina může ještě odpočívat pod utěrkou, druhou propracujeme.

7. Vytvarujeme knedlík a necháme znovu kynout – cca 15 minut.

8. Vykynuté knedlíky vaříme v páře 20 minut bez otáčení.

9. Knedlík položíme na olejem potřený pařáček a vložíme do velkého kastrolu s trochou vody, pod pokličku.

10. Poté se pustíme do přípravy druhé polovina těsta. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*