Čtenářka Iva peče: Domácí kváskový chléb


Iva je na mateřské dovolené. Není tedy divu, že v kuchyni tráví hodně času. Navíc ji vaření baví a její dva velcí strávníci by jistě potvrdili, že výsledky stojí za to. Iva ráda peče cokoliv z kvásku a s oblibou zkouší nové recepty. Ve volném čase si ráda zaplave, čte a tráví čas s přáteli. Jak na domácí kváskový chléb?

Čtenářka Iva peče: Domácí kváskový chléb

Suroviny

Rozkvas

  • 130 ml vody
  • 65 g žitné chlebové mouky
  • 65 g žitné celozrnné mouky
  • 30 g kvásku

Po rozkvašení

  • 250 ml vody
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g hladké 00
  • 100 g jogurtu
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky

Těsto

  • 20 g kmínu
  • 15 g soli
  • hrst semínek dle chuti (lněné, sezam, slunečnici apod.)

Postup

Rozkvas

1. Vše smícháme a necháme pod fólií 10 – 12 hodin kvasit v míse.

Po rozkvašení

1. Do připraveného rozkvasu přidáme ostatní suroviny na rozkvašení.

2. Vše smícháme a necháme dalších 45 minut v míse, přikryté fólií, aby proběhla autolýza.

Těsto

1. Po 45 minutách rozkvašování, vmícháme do kvásku kmín, sůl a semínka dle chuti. 

2. Poté mícháme, nejlépe v robotu, alespoň 10 minut.

3. Hotové těsto necháme v míse kynout další 2 hodiny s tím, že ho každých 40 minut překládáme.

4. Po 2 hodinách těsto stočíme do pomoučněné ošatky.

5. Necháme další 1 až 1,5 hodiny kynout, přikryté fólií v pokojové teplotě.

6. Chléb z ošatky vyklopíme na plech.

7. Nařízneme povrch nožem a pečeme 60 minut. Z toho 15 minut při teplotě 250°C a 45 minut při teplotě 190 °C.

8. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*