Čtenářka Iveta peče: Kváskový bramborovo-žitný chléb


Iveta se k pečení domácího chleba dostala před časem. K úžasnému chlebu se propekla přes desítky pokusů. Informace o správném pečení hledala na internetu, upravovala svůj původní recept, až vznikl tento dokonalý postup k upečení domácí chleba.

Bramborovo-pšenično-žitný chleba

Suroviny a postup

  • 300 g žitného kvásku
  • 250 – 270 ml syrovátky (nebo vody s dvěma vrchovatými lžícemi jogurtu)
  • 70 g žitné chlebové mouky
  • 430 g hladké mouky pšeničné
  • 100-120 g vařené brambory ve slupce, nastrouhané na jemno
  • 3-4 lžičky soli (20 g)
  • 1 velká lžíce drceného kmínu
  • 1 velká lžíce celého kmínu
  • 2 velké lžíce lněného semínka
  • 1 velká lžíce chlebového koření


Na přípravu těsta můžeme použít domácí pekárnu, hnětač těsta nebo své šikovné ruce. Těsto by mělo být perfektně propracované.
Do mísy pro uhnětení těsta přidávejte suroviny v tomto pořadí: kvásek, voda, mouka, nastrouhaná brambora, sůl, kmín, koření. Těsto nesmí být moc tuhé, spíše vláčnější. Když bude potřeba, přidáme trošičku vody.

Těsto na chléb přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě, třeba u vařiče nebo topení.

Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu mírně pomoučněnou žitnou chlebovou moukou. Několikrát ho lehce přeložíme a vytvarujeme bochník. Potom ho skulíme do pomoučněné ošatky, kterou držíme pod okrajem pracovní plochy, přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple. Čím je kvásek silnější, tím rychleji těsto kyne.
Troubu si zapneme na 230 °C. Na dno dáme kastrolek s vodou a prázdný plech, který se musí nahřát. Připravíme si druhý plech, který vyložíme pečícím papírem.

Po vykynutí těsto rychle překlopíme i s pečícím papírem na nahřátý plech.

Pečeme na 230°C 10 minut. Potom snížíme teplotu na 180 – 190 °C a pečeme dalších 30 minut. Během pečení chleba postříkáme 3x vodou, třeba pomocí rozprašovače.
Jakmile je chleba upečený, necháme ho na mřížce vychladnout.
Výsledkem by měl být nadýchaný chléb s pružnou, ale hebkou střídkou, která vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčná.

Tags: , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*