Kopřiva je skvělá do salátu i jako detoxikační čaj


Kopřivy se sbírají v období, kdy ještě údajně nežahají, tedy přesněji než vyrostou na jejích stoncích žahavé chloupky obsahující kyselinu mravenčí. Toto období většinou trvá kolem šesti týdnů. Poté se kopřivy mohou sbírat na sušení, ale ani toto období netrvá dlouho, přibližně do června. Pak už ztrácí kopřiva léčebné účinky.

kopriva-velky

Léčivé účinky

Mladé rostliny kopřivy obsahují vysoký obsah železa, vápníku a dalších minerálů, zároveň vitamínu C a betakaroteidů. Díky tomu mají příznivý vliv na tělo při problémech močových cest, dokáže totiž čistit tělo od kyseliny močové. Kromě toho vám pomůže také při artritidě, nebo dně. Kopřiva dokonce pozitivně ovlivňuje krevní oběh a hladinu krevního cukru.

Kopřivu najdete nejčastěji na prosluněných místech, vybírejte místa čistá, protože kopřivám se velmi dobře daří i na místech zamořených dusičnany, jako například v příkopech u silnic. Nejjednodušší je si na sklízení vzít srp nebo nůžky, které vám práci zjednoduší.

Využití v kuchyni

Výhodou mladých kopřiv je, že je můžete používat jako osvěžující nápoj tak i v podobě různých pokrmů. Navíc jejich použití je velmi jednoduché a nezabere vám více než pár minut.

Pokud chcete svému tělu dopřát příjemný jarní detoxikační čaj, měli byste denně smíchat malou hrst čerstvých natrhaných lístků s litrem horké vody, a přibližně 3 minuty povařte. Směs následně odstavte a nechte ještě 10 minut louhovat, poté tekutinu slijte a v průběhu dne pijte.

Kromě čaje můžete mladé kopřivy používat do salátů nebo případně je rovnou použít místo špenátu, protože jejich chuť je velmi podobná. Zároveň je můžete použít také do polévek, buď místo petrželky do vývarů, ale výborný je i jarní kopřivový krém, který se připravuje stejně jako ten špenátový. Ale ani to není vše, jejich použití je opravdu široké, a pokud si nejste jistí, kam se hodí, může vám pomoc jednoduchá rada, v podstatě kamkoliv, kam byste dali špenát, se hodí i mladá kopřiva. Takže ji můžete najít v závinech, nádivkách, ale i ve svěžích jarních slaných koláčích.

Z kopřivového nálevu také můžete připravit ústní vodu, kterou můžete dochutit ještě heřmánkem nebo mátou.

Kopřivová šťáva

Připravte si speciální měsíční jarní šťávu, která pročistí vaši krev. Tu připravíte jednoduše. Vezměte zhruba čtyřicet mladých kopřiv, ty smíchejte s 1,5 kg cukru a zalijte 1,5 l vody. Pro lepší chuť je dobré přidat kolečka ze dvou chemicky neošetřených citrónů. Takto připravenou směs přiveďte k varu a vařte přibližně 4 minuty, těsně před koncem ještě přilijte šťávu z dalších tří citrónů, nakonec ji rovnou sceďte, rozlijte do lahví a pečlivě uzavřete. Na správné pročištění vám bude stačit denně zkonzumovat čtyři polévkové lžíce.

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

One thought on “Kopřiva je skvělá do salátu i jako detoxikační čaj

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*