Nádivka – dokonalá příloha s jarní chutí


Nádivka se z pouhopouhého doplňku drůbeže stala jarní stálicí, kterou můžete použít i místo přílohy nebo jako samostatné jídlo. Tradiční místo na velikonoční tabuli měla na večeři Bílou sobotu. Vyzkoušejte ji ve třech variantách: super masové s bůčkem, dietní s kuřecím masem a vegetariánské s jarní kopřivou. Zelené bylinky, listy kopřiv nebo petrželky symbolizují jaro. Nešetřete jimi! Bread,egg,onion and ham stuffing

Ty nádivko, volávaly na sebe děti za první republiky. A i dnes si představíme něco těžkého, neohrabaného a trochu pomalejšího. Nádivka je ale přesným opakem: lehounká (když chceme), praktická a přizpůsobivá (můžeme na ni použít všechny zbytky) a navíc rychle hotová. Všechny  nádivky vycházejí ze stejného základu.

Nádivku můžete zjednodušit podle receptu starých Římanů: stačí vám zelenina, špalda, pokrájená játra nebo jiné vnitřnosti a bylinky.

Nádivka pro každého – tři variace na nádivku

Nádivkový základ

Nádivkový základ

Je tak dobrá, že ji budete podávat i jako hlavní jídlo. Na sběr kopřiv vyražte s dětmi, budou nadšené, že se na jídle takhle podílely.

Recept - suroviny a postup

Kuřecí nádivka pro dietu

200 g kuřecího (krůtí nebo jehněčí) masa pokrájejte, osmahněte a promíchejte s nádivkou.

Vegetariánská

300 gramů zeleného hrášku povařte, rozšlehejte s trochou smetany na pyré a vmíchejte do směsi.  Do nádivky se skvěle hodí špenátové listy nebo zelené fazolky. Pro kontrast zkuste přidat pokrájenou červenou papriku nebo mrkev, nádivka pak vypadá zajímavěji.

Triky na tu nejlepší nádivku

  • Rohlíky jsou nejlepší tři dny staré. Čerstvé nasají mnoho mléka či smetany a ztratí tak formu.
  • Při pečení samostatně v pekáčku: Čím tenčí vrstva, tím kratší doba pečení – a také křupavější nádivka.
  • Místo másla můžete na vymazání pekáčku použít sádlo (pro masové varianty) nebo olivový olej (pro vegetariány).
  • Máslo můžete přidat do mléka pro vláčnější hmotu.
  • Nádivku můžete péci v tradiční nádobě, tedy kuřeti, kachně nebo jiném mase. Vyzkoušejte třeba nádivku pečenou v bůčku. Bude tak vláčná a natáhne do sebe chuť masa.
  • Vegetariáni mohou vyzkoušet nadívané papriky.
  • Mladé listy kopřiv stačí důkladně umýt, nepálí. Starší listy spařte, zbavíte je tak nepříjemné chuti.
  • Místo kopřiv použijte petržel, špenát nebo jinou zelenou listovou zeleninu.
  • Místo bílků můžete nádivce dodat objem dvěma špetkami prášku na pečení, které zamícháte do hotové nádivky.

Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*