Podzim ve znamení kaštanů: Koláč nebo nádivka?


Jedlé kaštany se dají v kuchyni využít k přípravě vynikající nádivky nebo lahodného koláče, který se rozplývá na jazyku. Než ještě odezní podzimní dny a pomalu začnete s pečením vánočního cukroví, zkuste některý z našich podzimem provoněných receptů.kastany-57530665

Pro zdraví

Již ve starověku si byli lidé vědomi jeho příznivých účinků pro lidské tělo, a tak jeho vlastnosti využívali nejen k zasycení, ale také k léčebným účelům. Plod kaštanovníku obsahuje nejen hodně vody a sacharidů, ale také vitamíny A, B1, B2, B5, B6, C, kalcium, fosfor, draslík, síru, magnezium, železo aj. Kaštany neobsahují lepek ani jednoduché cukry, jsou vhodné tedy i pro různé druhy diet. A to včetně těch zaměřených na hubnutí, protože obsahují polysacharidy, tzv. pomalé cukry, které v tomto ohledu pomáhají. Možná se to bude zdát zvláštní, ale kaštany obsahují stejné množství vitamínu C jako citrony. Kaštanovník patří mezi nejdéle využívané plodiny, říká se o něm, že během hladomorů zachraňoval lidské životy, protože tato plodina sytila hlavně nejchudší vrstvy obyvatel. Jedlé kaštany jsou totiž velmi výživné a v minulosti nahrazovaly dražší a nedostupnější chléb. Což se dnes může jevit nepochopitelně.

Jak v kuchyni

Milovníky kaštanů asi nepotěší fakt, že jejich sezóna je velmi krátká, pokud je po dozrání v říjnu pečlivě neuskladníme (vakuování, sušení nebo konzervace). Takto připravené je můžeme na pultech obchodů najít i během roku. Plody kaštanovníku jsou vhodné pro výrobu mouky, protože tato mouka je bezlepková, má nasládlou chuť a příjemnou vůni. Kaštanovou mouku můžeme využít k pečení moučníků i chleba a v běžných receptech můžeme nahradit část běžné mouky kaštanovou (až 25 %). Kaštany můžeme použít nejen ve sladké (pyré, koláč), ale také slané kuchyni. K nejznámějším úpravám patří použití do příloh (kaštanové pyré, přidáváme do nádivky, nebo je přihodíme do pekáče a pečeme s masem jako přílohu). Dají se jimi však také ozvláštnit kaše. Z kaštanové mouky můžeme také udělat lahodné palačinky, nebo ji použít jako zahušťovadlo do guláše nebo polévek. V období vánoc se prodávají kaštany pečené, které krásně hřejí v rukou i v útrobách

Zpracování

Čerstvé syrové kaštany se nekonzumují, protože jsou trpké, vždy musí být tepelně upraveny vařením nebo pečením. Před zpracováním kaštany vždy opereme.

Jak oloupat kaštany?

Kaštany s naříznutou slupkou do kříže dáme na plech. Ten dáme péct do horké trouby. Není třeba se lekat, když budou trochu bouchat. Až se slupka rozevře,  vyjmeme plech z trouby,  a chvíli necháme vychladnout. Takto upravené kaštany se dají dobře oloupat. Po oloupání je můžeme buď rovnou osolené jíst, nebo použijeme k dalšímu zpracování.

Pokud plody vaříme, děláme to ideálně v mléce vařeném na mírném ohni asi 20 minut.

 

Toskánský koláč z kaštanové mouky

Toskánský koláč z kaštanové mouky

Nepotrpíte si na přeslazené dezerty? Máte rádi vůni a chuť Itálie? Tak zkuste toskánský koláč, který je vláčný a díky kaštanové...

Recept - suroviny a postup

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*