Čtenář Dan peče: Koláče jako od babičky

Určitě si z dětství pamatujete vůni čerstvých koláčů, které vaše babička vytáhla z pece, a vy jste netrpělivě čekali, až vychladnou. Mezitím jste se rozhodovali, zda si dáte povidlové, makové, nebo tvarohové.

Čtenář Dan peče_Koláče jako od babičky

Dlouhou dobu neměl náš čtenář Dan odvahu koláče zkusit, protože ty upečené od babičky nebo sousedek vždycky chutnaly tak výborně. Jednou se k němu dostala prosba od kamarádů, že by si s chutí dali právě domácí koláče. A tak mu nezbylo než se do nich pustit. Nakonec to nebylo tak těžké, jak si na začátku myslel, a nyní je připravuje pravidelně, alespoň dvakrát do měsíce.

Suroviny (pro 4 osoby)

  • 350 g hladké mouky
  • 180 ml vlažného mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 vejce + trochu na potření
  • vanilkový extrakt
  • špetka soli

Postup

  1. Smícháme hladkou a polohrubou mouku, přidáme droždí a mléko. Necháme 30 minut kynout.
  2. Následně přidáme vejce, cukr, vanilkovou esenci, máslo a špetku soli a vše znovu zamícháme.
    Ingredience mícháme tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a nepřestane se lepit na stěny mísy. Opět ho necháme 30 minut kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky o cca 50 gramech. Dáme je na pečicí papír na plech a opět necháme 30 minut kynout.
  4. Následně z nich vytvarujeme koláče. Dobře poslouží sklenice od přesnídávky, na kterou pořádně zatlačíme, až vzniknou pěkné okraje.
  5. Ty potřeme rozmíchaným vejcem, koláče plníme náplněmi a ještě necháme chvíli kynout.
  6. Mezitím si zapneme troubu na 180 °C.
  7. Vložíme koláče do trouby a pečeme je asi 20 minut.

Necháme vystydnout a můžeme se do nich pustit – dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*