Udělejte si skvělý steak jako profík


Máte rádi steaky? Ale bojíte se je dělat doma sami? Nebojte se, nyní vám nabídneme pár tipů. Pochopitelně velmi důležitý je nákup vhodného masa.

beef steak_116907649

Maso pak nechejte pár minut odležet při pokojové teplotě. Mezi tím si rozpalte tuk na pánvi, po důkladném rozpálení vložte maso. Pozor nikdy ho nesolte. Maso rovnoměrně opečte z každé strany, aby se maso dobře zatáhlo. Po opečení dejte maso na pět minut do konvektomatu nebo do předehřáté trouby cca na 180 °C, aby se maso dobře zatáhlo. Po vyndání ho nechte cca 2 minuty odležet. Další variantou je zprudka ho opéct z každé strany, poté snížit teplotu a na pánvi jej dopéct z každé strany cca 3 minuty. Nakonec je opět nechte cca 3 minuty odpočinout v předehřáté troubě na cca 120° C. Tyto postupy platí pro přípravu při 250ti gramového klasického bifteku či steaku na úpravu medium. Jelikož každá pánev peče trochu jinak a steak může mít různou tloušťku, máme takovou malou vychytávku. Jakmile vám začne téct šťáva a ne krev, hned ho sundejte, nechte odpočinout a bude medium. Pokud byste chtěli udělat steaky různě propečené, doporučuji použít teploměr na maso. Dík jednomu bodnutí zjistíte přesně, jak je které maso propečené.

Raw – tento název patří syrovému masu, rozhodně není vhodná pro klasický steak, ale používá se spíš k tataráku.

Blue rare – takto připravený steak má pouze tenkou opečenou vrstvu, kterou dostaneme krátkým prudkým opečením.

Rare – jemně propečený steak mám uvnitř teplotu 51°C, zvenku je propečený, ale vevnitř je stále temně červený.

Medium rare – středně propečený steak má teplotu 54-56°C, červená barva uvnitř se začíná zbarvovat do růžova.

Medium – takto připravený steak je již na okrajích pořádně propečený, ale vnitřek je stále narůžovělý. Teplota v jeho středu je 61 °C.

Medium well – tento steak je již celý propečený, díky čemuž ztrácí svou šťavnatost. Uvnitř naměříme 64-65°C, mělo by se jednat o maximum, které by člověk měl dělat.

Well done – teplota tohoto steaku je přes 70°C, díky čemuž je maso již zcela propečené. Nemá vůbec potřebnou šťavnatost. Pokud někdo touží po takto propečeném masu, měl by si raději dát hotovku (pečené maso).

krava_miniJe roštěná totéž co roštěnec? Jak se liší svíčková od hrudí? Abyste připravili skvělé hovězí, použijte to správné maso.
Hovězí maso - jak jej správně vybrat.
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*