Tymián – čarovná bylinka s omamnou vůní


Keříky s jemnými lístky a drobnými modrofialovými kvítky jako by voněly dálkami a dobrodružstvím. Tymián by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni, ať už si ho vysadíme do zahrady, nebo postavíme v květináči na okenní parapet.

Tymián_čarovná bylinka

Už slavný francouzský spisovatel Marcel Pagnol opěvoval ve svém románu “Jak voní tymián” tuhle jedinečnou bylinku s nenapodobitelnou vůní.
O tymiánu se zpívalo i v řadě písní, z nichž asi nejznámější jsou Zelené pláně od Ivo Fischera. Ale nejen tam, kde zem duní, voní tymián…

Tymián, nebo mateřídouška?

Rod Thymus, který zahrnuje až 50 různých druhů tymiánů, roste po celé Evropě a také v severní Africe, Americe a Asii.
Ve starých léčitelských knihách je někdy zmiňovaný jako “dymián”, ale nenechme se mýlit – stále jde o tu samou nenápadnou rostlinku s drobnými modrofialovými kvítky.

A aby to nebylo tak jednoduché – tymián je vlastně mateřídouška, tedy jeden z jejích druhů. A stejně jako ona známá léčivka s jemnou, ale omamnou vůní, dokáže intenzivně vonět po mnoho hodin.
Právě téhle skvělé vlastnosti tymiánu využívají výrobci kosmetiky, kteří jeho silice přidávají do koupelových solí, šamponů, krémů a dalších zkrášlovacích přípravků.

Tymián – penicilín chudých a další účinky

Odpradávna se tymián využívá i v lidovém léčitelství, především díky svým schopnostem uvolňovat dýchací cesty, mírnit kašel a bojovat proti bronchitidám.
Obsahuje totiž esenciální oleje, které zvyšují sekreci hlenu a usnadňují vykašlávání.  Ne nadarmo se mu proto kdysi přezdívalo „penicilín chudých“.
Ovšem výborné účinky má tymián i na trávení. Působí také proti nadýmání a průjmu, jen se nesmí podávat při akutním zánětu střev a opatrnosti je třeba i při problémech se srdcem a oběhovým systémem.
Také pro těhotné a kojící matky není tymián vhodný.

Tymián do rajské i do čočky

Saří Římané prý používali tymián jako povzbuzující přípravek, který jim dodával sílu před nadcházejícími zápasy. Odtud asi pramení jeho obliba v italské kuchyni… Ve směsi s oreganem a bazalkou se používá na pizzu i na těstoviny.

Jeho výrazná, hořce nasládlá chuť i aroma, dobře vyniknou při přípravě nádivek, paštik, sýrů nebo pokrmů z mletého masa.
Na pikantnosti pak dodá „vlašská mateřídouška“, jak se taky tymiánu přezdívá, zvěřině, drůbeži i rybám.
Tymián samozřejmě nesmí chybět v rajčatových polévkách a omáčkách. Ovšem i přidáním několika rozdrcených čerstvých lístků do obyčejné čočky získáme rázem jedinečnou delikatesu.

čočka

Co vše z tymiánu jíst?

Čerstvé lístky tymiánu můžeme průběžně otrhávat a přidávat do pokrmů, modrofialové kvítky bez obav využijeme i do salátů, kterým dodají nezaměnitelný šarm. A samozřejmě celé stonky můžeme stříhat a v menších svazečcích sušit zavěšené nejlépe na vzdušném a stinném místě. Pak už je jen stačí ze stonků odrolit do vhodné skleněné nádoby s dobře těsnícím víčkem, aby nám ta nádherná letní vůně nevyprchala a vydržela až do příštího jara.

Jak si vypěstovat tymián doma?

Pěstování tymiánu není nijak obtížné. Ještě teď si můžeme koupená semínka vysít do pařeniště (anebo do květináče, který zlehka přikryjeme igelitovou fólií.

Důležité je, abychom semínka nepřikrývali silnější vrstvou půdy, ale jen je lehce vtlačili do zeminy – potřebují totiž dostatek světla, jinak by nevyklíčila. 
Asi za měsíc pak můžeme rostliny přesadit na záhon nebo do květináče za okno. 
Tymián potřebuje lehčí půdu a teplé, slunečné a před větrem chráněné místo. Na zimu je třeba tymián přemístit do bytu na chladnější, ale světlé místo.

Zajímavosti o tymiánu

  • Ve formě kloktadla pomáhá při zánětech v krku a po stomatologických zákrocích.
  • Často tvoří součást zubních past.
  • Při nespavosti prý pomáhá dát na polštář pár kapek tymiánové silice, anebo si nasušenou rostlinku zašít do látkového pytlíčku a ten pak položit vedle něj.
  • A pozor – jedna pověst prý praví, že když si žena vetkne větvičku tymiánu do vlasů, rázem se stane pro muže neodolatelnou… Jdeme to vyzkoušet

Čočka s rajčaty a pórkem na tymiánu

Čočka s rajčaty a pórkem na tymiánu

Čočka u nás neprávem patří k trochu zanedbávaným potravinám. Přitom právě díky své neutrální chuti nabízí nekonečné možnosti...

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Bedrník – nečekané osvěžení v kuchyni Routa – voňavá kráska na zvěřinu i do skříně
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*