Zvěřina

Zvěřinou nazýváme maso velké a drobné zvěře, žijící ve volné přírodě.

Zvěřinou nazýváme maso velké a drobné zvěře, žijící ve volné přírodě. V posledních letech se však stále více objevuje i umělý chov. Některá z těchto zvířat najdeme i v domácích chovech. Maso ze zvěřiny je specifické svou pikantní vůní a chutí, je tmavší barvy – obvykle hnědočervené a jeho struktura je jemná.

Ve srovnání s masem chovaných zvířat obsahuje zvěřina mnohem méně tuku a to 2-3 %. Nejvíce tuku pak obsahuje maso kančí (kančí 3-4%, jelení 2-3%, srnčí 2 % ).

 

Nejvhodnější úpravou zvěřiny je pečení. Co se týče ptáků, mladí menší ptáci se obvykle pečou bez nádivky. Oproti tomu velcí, jako například bělokur či bažant, se obvykle pečou s nádivkou. Jako nádivku lze použít mleté hovězí maso. U větší zvěřiny, která mívá maso tužší, se používá do pokrmů zapékaných, může se ale také dusit či používat například do paštik. Oblíbenou variantou je marinování masa, které podpoří a vytáhne jeho chuť a koření jej krásně zvýrazní. Do směsi lze použít například směs oleje, octa, někdy se přidává i víno či pivo, dále pak různé bylinky a další výraznější koření.

Maso ptáků zvěřiny pečeme při 200 °C zpočátku, později pak snížíme na 180 °C. Koroptev pečeme dle výkonu trouby asi 30 minut, bažanta okolo 45 minut, křepelku jen okolo 25 minut, Maso ostatní zvěřiny je dobré péct při 220 °C a popřípadě později teplotu mírně snížit. Délka pečení nezáleží jen na typu zvěřiny, ale i na hmotnosti masa. Zajíce či mladého králíka pečeme asi 45 minut. V případě, že připravujeme králíka pro malé děti, volíme raději formu vaření, která je obecně šetrnější, neboť probíhá za nižších teplot.

Zvěřina se nejčastěji prodává ve vakuově balených plastových obalech na miskách z polystyrenu, u mraženého se můžeme setkat s papírovými obaly z vlnité lepenky nebo plastových obalů. Zvěřina na váhu se také balí do papírových obalů.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*