Encyklopedie potravin: Zvěřina

Zvěřina

Zvěřinou nazýváme maso velké a drobné zvěře, žijící ve volné přírodě.

Zvěřinou nazýváme maso velké a drobné zvěře, žijící ve volné přírodě. V posledních letech se však stále více objevuje i umělý chov. Některá z těchto zvířat najdeme i v domácích chovech. Maso ze zvěřiny je specifické svou pikantní vůní a chutí, je tmavší barvy – obvykle hnědočervené a jeho struktura je jemná.

Ve srovnání s masem chovaných zvířat obsahuje zvěřina mnohem méně tuku a to 2-3 %. Nejvíce tuku pak obsahuje maso kančí (kančí 3-4%, jelení 2-3%, srnčí 2 % ).

 

Zvěřina je maso velmi specifické. Vyžaduje správné zacházení. Jedině pak z ní připravíme opravdu lahodný pokrm. Jak skladovat čerstvé, chlazené, mražené či tepelně zpracované maso tohoto druhu?

Nejvhodnější úpravou zvěřiny je pečení. Co se týče ptáků, mladí menší ptáci se obvykle pečou bez nádivky. Oproti tomu velcí, jako například bělokur či bažant, se obvykle pečou s nádivkou. Jako nádivku lze použít mleté hovězí maso. U větší zvěřiny, která mívá maso tužší, se používá do pokrmů zapékaných, může se ale také dusit či používat například do paštik. Oblíbenou variantou je marinování masa, které podpoří a vytáhne jeho chuť a koření jej krásně zvýrazní. Do směsi lze použít například směs oleje, octa, někdy se přidává i víno či pivo, dále pak různé bylinky a další výraznější koření.

Maso ptáků zvěřiny pečeme při 200 °C zpočátku, později pak snížíme na 180 °C. Koroptev pečeme dle výkonu trouby asi 30 minut, bažanta okolo 45 minut, křepelku jen okolo 25 minut, Maso ostatní zvěřiny je dobré péct při 220 °C a popřípadě později teplotu mírně snížit. Délka pečení nezáleží jen na typu zvěřiny, ale i na hmotnosti masa. Zajíce či mladého králíka pečeme asi 45 minut. V případě, že připravujeme králíka pro malé děti, volíme raději formu vaření, která je obecně šetrnější, neboť probíhá za nižších teplot.

Zvěřina se nejčastěji prodává ve vakuově balených plastových obalech na miskách z polystyrenu, u mraženého se můžeme setkat s papírovými obaly z vlnité lepenky nebo plastových obalů. Zvěřina na váhu se také balí do papírových obalů.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*