Kdy a jaké druhy sýrů zavádět do dětského jídelníčku?

Období zavádění příkrmů je pro mnohé rodiče velkou neznámou a pořádnou výzvou. Zorientovat se v řadě často protichůdných doporučení může být náročné a ne každé dítě na tyto změny dobře reaguje. U sýrů to platí obzvlášť. Jaké sýry můžeme podávat dětem před prvními narozeninami a s jakými raději počkat?  Rady a tipy, kdy a jaké druhy sýrů zavádět do dětského jídelníčku a na co si dát pozor přináší článek na Jakvkuchyni.cz.

Kdy a jaké druhy sýrů zavádět do dětského jídelníčku?
Kdy a jak zavádět sýry do dětského jídelníčku dle výživových doporučení? Rady, tipy a recepty na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Shutterstock.com)

Sýry řadíme do skupiny mléka a mléčných výrobků. Ty jsou zdrojem bílkovin, nasycených tuků, vitaminu A, D,  korotenoidů a vitaminu skupin B. Ceněné jsou jako zdroj dobře využitelného vápníku, který je nezbytný nejen pro správný růst kostí a zubů, ale také pro činnost svalů a nervů a pro řadu dalších pochodů v našem organizmu.  Významný je i obsah jódu a zinku. 

ZAPAMATUJTE SI
Největší podíl na
ukládání vápníku v těle a jeho množství v dospělosti má jeho příjem v prvních třech letech života. Je to také období, kdy je potřeba vápníku zvýšena.
Proto je žádoucí dbát na dostatečný příjem mléka a mléčných výrobků i v batolecím věku, kdy by dítě do 3 let mělo mít v jídelníčku každý den zhruba 300 – 500 ml mléka nebo mléčných výrobků (125 ml mléka odpovídá 15–20 gramů sýra, nebo ½ hrnečku jogurtu).

Kdy a jak zařazovat mléko a mléčné výrobky do jídelníčku dětí?

Mléčné výrobky (mimo kojení či náhradní mléčnou výživu) můžeme dětem nabízet obvykle v 7.–8. měsíci věku, kdy je možné zařazovat tzv. ovocno-mléčný příkrm (bílý jogurt s ovocem).

Velikonocni schovavacka

POZOR! U 2 – 3 % českých dětí se objevuje alergie na bílkovinu kravského mléka, proto je dobré sledovat reakci dítěte po podání mléčného příkrmu. 

Od 9.–10. měsíce věku je možné zařadit do jídelníčku i kravské mléko, ale jen na přípravu pokrmů, ne jako samostatný nápoj. Vhodné jsou i neochucené zakysané mléčné výrobky.

Ze sýrů můžeme od 9.–10. měsíce věku zařadit pro zpestření jídelníčku malé množství čerstvých neochucených sýrů alá lučina .

Pokud dítě trpí intolerancí laktózy (není to stejné alergie na bílkovinu kravského mléka), můžeme zařadit bezlaktózové varianty.

DOBRÉ VĚDĚT
Příkrmy minimálně do prvních narozenin nedoslazujeme ani nedosolujeme. Zamezíme tak možnému rozvoji obezity a onemocnění srdce a cév, která se projevují až v pozdějších letech.

Jaké sýry a mléčné výrobky mohou děti po 1. roce života?

Tvaroh, cottage, ricotta a mozzarella se doporučují až po 1. roce věku pro vyšší obsah bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny. Mascarpone se nedoporučuje zařazovat pro vysoký obsah tuku.

Po prvním roce života (někteří odborníci se přiklání k ještě pozdější době z důvodů vysokého obsahu bílkovin) je pak možné rozšířit jídelníček o malý kousek tvrdého sýra (cca 15 – 20 g). 

ZAPAMATUJTE SI
Pro děti v batolecím věku nejsou vhodné plísňové a tavené sýry. Právě tavené sýry mají díky tavícím solím nevhodný poměr vápníku a fosforu, který má za následek snížené vstřebávání přijatého vápníku. Vhodné nejsou ani sýry slané (typu jadel, nitě atd). Ty můžeme do jídelníčku dítěte zařadit nejdříve po 3. roce věku dítěte.

Na co si dát u sýrů pozor?

Přestože je tuk u kojenců a batolat zásadním zdrojem energie, je dobré dbát na celkové zastoupení tuků v jídelníčku.
Sýry jsou zdrojem živočišných tuků (nasycených mastných kyselin), které jsou třeba pro správný vývoj, ale zároveň je třeba myslet  i na dostatečný příjem nenasyceným mastných kyselin. Vybíráme proto hlavně středně tučné sýry.

DOBRÉ VĚDĚT
Podle výzkumů mají děti všech věkových skupin zvýšený příjem soli. Nadměrný příjem soli zatěžuje nejen ledviny, ale může vést i ke zvyšování krevního tlaku a nepoměru
minerálních látek v organismu.
Rizikové je, pokud si dítě na slaná jídla zvykne. Slaná jídla jsou totiž chuťově výraznější a dítě pak může odmítat běžně upravenou stravu, protože mu bude připadat chuťově fádní.

Jaká jídla s mléčnými výrobky můžeme zařadit do jídelníčku malým dětem? Co zkusit podle receptu od Jakvkuchyni.cz recept na lívance s cottage sýrem?

Lívance s cottage sýrem

Lívance s cottage sýrem

Sladká jídla jsou u dětí velmi oblíbená. Zkusme zdravější variantu s ovesnými vločkami a cottage sýrem. Tento recept se hodí pro děti...

Recept - suroviny a postup

Vyzkoušet můžeme i bramborové muffiny s vejci, zeleninou a bezlaktózovou mozzarellou. Jak na to?

Slané bramborové muffiny

Slané bramborové muffiny

S konzumací zeleniny bývá u dětí často problém. Proto je dobré zeleninu zakomponovat do různých pokrmů. Zajímavou obměnou jsou...

Recept - suroviny a postup

Nezapomínejme, že dítě není malý dospělý. V prvních letech jeho života mu dáváme základy stravovacích návyků na celý život a můžeme tak snížit riziko rozvoje neinfekčních onemocnění v pozdějším věku (obezita, vysoký krevní tlak, diabetes aj).
Nespěchejme tedy se zařazováním potravin, které nejsou svým složením ideální pro děti, ať už kvůli množství bílkovin, soli nebo cukru.
Nenechme se ovlivnit tím, že sousedovic dítě jí od půl roku “všechno”, ani oblíbenou hláškou, že “stejně se ty doporučení pořád mění”.
Jen my máme zodpovědnost za zdraví našeho dítěte.  

Tým nutričních terapeutek Nutrifit

Sýry jsou baleny převážně do plastových obalů. Některé druhy sýrů mívají kombinovaný obal (například plast s hliníkem). Jak správně třídit prázdné obaly poradí recyklační symboly, nebo abecední online průvodce Kam patří. Měli bychom se snažit třídit obaly neznečištěné, problém pro recyklaci odpadu představuje zejména mastnota. Znečištěné obaly od sýrů je vhodné z hygienických důvodů vymýt, nebo alespoň řádně vyčistit třeba ubrouskem od zbytků jídla.
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Sýry". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*