Romové – pišot


Muzikant Vojta Lavička nechybí na žádné důležité události romské kultury a byl také členem kultovních kapel Álom a Gipsy.cz. Pišot je jeho oblíbené jídlo, které mu vařila maminka i babička.

Taštičky pišota jsou za pár korun, jejich příprava je ale trochu pracnější. Je to vánoční – postní jídlo, neobsahuje tedy maso. Jeho velkou výhodou je, že vám umožní využít zbytky, ať jde již o zelí, tvaroh nebo jablka. Ze všeho jde udělat náplň do pišota.

Suroviny a postup

  • 4 brambory
  • 1 žloutek
  • ½ kg hrubé mouky
  • švestky (předem namočené)
  • máslo nebo olej
  • sůl, pepř

18619_nahledovy_obrazek_610_465_01_romoveOškrábeme brambory, uvaříme v osolené vodě. Z mouky a vody vypracujeme těsto. Vyválíme natenko a nakrájíme na čtverečky. Uvařené brambory rozmačkáme, osolíme a opepříme. Čtverečky poklademe náplní (švestka, šťouchané brambory), přehneme a vytvoříme taštičku.  Vaříme v osolené vodě, dokud pišota nevyplavou. Podáváme polité rozpuštěným máslem.

 

 

 

Tento článek je součástí seriálu "Mezinárodní kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Slovensko – Bryndzové pirohy Itálie – Tagliatelle s boloňskou omáčkou
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*