V kuchyni s kuchařkou ze Svatojánu


Kuchařka ze Svatojánu se stala internetovým fenoménem. Její vegetariánské a veganské recepty, inspirované babiččinými kuchařkami i asijskou kuchyní, jsou doprovázené krásnými fotografiemi, historkami a úvahami nad životem. O tom vypovídá i motto jejího blogu: „Být ženou, vládkyní krbu, vyžaduje mnohem víc než vařit.“ Podívejte se tedy s námi, jak tato pozoruhodná žena žije a vaří.

jvk_kucharka_ze_svatojanuJakou roli hraje ve Vašem životě jídlo?

Životní roli, dýchavec se ze mě bohužel dosud nestal.

Máte nějaká omezení a proč?

Nejím ani nevařím maso a mléko a mléčné výrobky. Oboje jednoduše proto, že se nechci podílet na utrpení, bolesti a smrti. Takové omezení ale nepociťuji negativně, spíš naopak, jsem velmi ráda, že jsem se tak rozhodla.

Při vaření vzniká spousta odpadu – jakou roli u Vás hraje třídění odpadu?

Odpad třídíme a nyní už si to ani nedokážu jinak představit. Byla bych ráda, kdybych mohla mít jistotu, že například vytříděné plasty neskončí na skládce mezi směsným odpadem.

Co aktivně třídíte a proč? Co netřídíte a proč?

Třídíme nebezpečný odpad, elektroniku, plasty, kov, sklo, papír. Kromě papíru všechno odvážíme do kontejnerů na tříděný odpad, papír spálíme. Kompostovatelný odpad skončí na kompostu, zbytky z kuchyně dostanou slepice.

Jaká je Vaše oblíbená kuchyně, příp. konkrétní jídla?

Chutná mi italská kuchyně. Bohužel s vyloučením mléčných výrobků už si na ní tolik nepochutnám, protože je z velké části založená na sýrech a smetaně. Mám velmi oblíbenou indickou kuchyni, především různé omáčky, dhal a placky pečené přímo na plotně kamen.

Máte oblíbený recept, který byste nám mohla prozradit?

Placky plněné bramborami

Těsto na placky

Několik hodin předem si připravíme těsto. Na vále dobře promícháme a prohněteme 200 g hladké bílé mouky, 100 g cizrnové mouky, špetku soli, dvě lžíce oleje a 150 ml studené vody. Těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Oloupeme tři až čtyři středně velké brambory, nakrájíme je na kostky a uvaříme je ve slané vodě doměkka. Slijeme je a rozmačkáme vidličkou. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje, na kterém osmahneme lžičku kmínu, kousek strouhaného zázvoru, drcenou chilli papričku, tlučený pepř a půl lžičky kurkumy. Přidáme brambory a chvíli společně opékáme. Odstavíme, vmícháme lžíci citrónové šťávy a necháme zchladnout. Těsto vyjmeme z chladničky, prohněteme, rozdělíme na 10 stejných dílů a z každého vyválíme placku o průměru asi 12 centimetrů, která je ve středu nejsilnější a u krajů nejtenčí. Doprostřed dáme lžíci bramborové náplně, okraje k sobě přimáčkneme jako raneček a opatrně rozválíme, aby těsto neprasklo a náplň nevytekla. Opékáme na suché plotně jako placky čapátí a podáváme je s omáčkou.

Placky-plněné-bramborami6Omáčka

Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a šest stroužků česneku, přidáme lžičku tlučeného koriandru, lžičku tlučeného římského kmínu, půl lžičky tlučeného pepře, lžičku garam masaly, půl lžičky kari a promícháme. Nastrouháme nahrubo jednu velkou mrkev a přidáme ji do pánve se 400 g oloupaných a nakrájených rajčat (můžeme použít plechovku, zvlášť v zimě). Osolíme a dusíme deset minut. Zjemníme 100 ml mandlové smetany.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*