V kuchyni s Janinou z Cukrfree

Jana Černá je důkazem toho, že vše zlé je k něčemu dobré. To zlé byla anorexie, bulimie, poruchy příjmu potravy, jojo efekt, obsese po dokonalém těle a nekonečné diety. A to dobré? Našla si způsob stravování, který jí vyhovuje natolik, že u něj zůstane už definitivně. Osmitýdenní odvykací kúra od cukru pro ni byla začátkem nového, zdravého života. V kuchyni s Janinou z Cukrfree

Jakou roli hraje ve Vašem životě jídlo?

Asi jako u většiny lidí, i u mě hraje jídlo výraznou roli. U mě, jako u člověka, který od dvanácti do pětadvaceti let trpěl poruchou příjmu potravy, hraje roli o to větší. Jídlo bylo mým největším nepřítelem i mojí slastí zároveň. V dnešní době je můj vztah k jídlu naprosto odlišný. Jídlo je něčím, co si užívám, co mi prospívá a co mě léčí. 

Máte nějaká omezení a proč?

Jak název mého blogu a mé kuchařky napovídá, omezuji cukr. Začalo to tak, že jsem se vyhýbala fruktóze, která tělu prokazatelně škodí. Poté jsem vyzkoušela nízkosacharidové stravování se zvýšeným příjmem zdravých tuků a přiměřeným příjmem kvalitních bílkovin a zjistila, že mi tento životní styl neuvěřitelně vyhovuje. Nicméně tento způsob stravování nepovažuji za „omezování”, naopak.

Při vaření vzniká spousta odpadu – jakou roli u Vás hraje třídění odpadu?

Odpady obecně, nejen ty vznikající při vaření, jsou mojí noční můrou. Jako cestovatel a milovník přírody trpím, když vidím přírodu znečištěnou. Také proto se snažím přírodu zatěžovat co nejméně a produkovat tak i co nejmenší množství odpadu. Přesto se odpadu, zejména při vaření, nelze úplně vyhnout, proto se snažím odpad třídit, jak jen to jde.

Co aktivně třídíte a proč? Co netřídíte a proč?

Třídíme sklo, papír, plast a bioodpad. Bydlíme ve městě a kousek od domu máme popelnice na třídění odpadu, takže odpad vyhodit cestou na nákup je to nejmenší. Často se snažím i různé obaly, skládající se z více druhů materiálu, rozložit tak, aby se i takový obal dal roztřídit. Nicméně to často není vůbec možné a takové odpady potom končí v černé popelnici. 

Jaká je Vaše oblíbená kuchyně, příp. konkrétní jídla?

Vzhledem k mému způsobu stravování jsou má oblíbená jídla ta, která jsou nízkosacharidová. Na svém blogu se snažím ukázat, že spousta jídel plných cukru, popř. sacharidů, se dá dost dobře připravit i bez nich. Mezi má oblíbená jídla patří tzv. “fathead pizza”, sushi bez rýže, červené curry, ale také různá jídla inspirovaná mexickou kuchyní. Mezi ta nejoblíbenější mexická patří např. taco salát, chili con carne nebo plněné papriky.

Máte oblíbený recept, který byste nám mohla prozradit?

Oblíbených receptů mám spousty. Vždy si oblíbím jeden, který určitou dobu vařím, a jakmile se ho přejím, přejdu na další. Takto jsem to měla s jídlem vždy :). Mezi takovou cukrfree klasiku patří plněně mexické papriky nebo výše zmíněná fathead pizza, na jejíž těsto používám sýr, vejce od šťastné slepičky a mandlovou mouku. Oba recepty najdete u mě na blogu nebo v mé Cukrfree Kuchařce. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*