VIP osobnosti: V kuchyni se Svatavou Vaškovou alias Coolinářkou


Jaká je filosofie Coolinářky Svatavy Vaškové? 

Dobré jídlo, připravené rychle a jednoduše z kvalitních a dostupných surovin. Sympatické je, že slepě nesleduje módní trendy ve vaření a drží se svých osvědčených receptů. Ráda připravuje maso a „maminkovské recepty“. Inspiraci můžete najít na jejím blogu nebo v jejích nedávno vydaných kuchařkách. 

VIP osobnosti: V kuchyni se Svatavou Vaškovou alias Coolinářkou

Jakou roli hraje ve Vašem životě jídlo?

Čím dál víc si uvědomuji, jak dobře moje maminka vařila a vaří. Už v dětství jsem tedy jedla dobře a kvalitně a tehdy vznikl můj velmi kladný vztah k dobrému jídlu. Měla jsem na co navazovat a mnoho receptů jsem převzala „do repertoáru“ i já. Však taky má kuchařka a blog na rodinných receptech stojí! 

Doplňková otázka: Máte nějaká omezení, a pokud ano, proč?

Jsem moc ráda, že ne! Všechny ty módní dietní trendy mě míjí.

Při vaření vzniká spousta odpadu – jakou roli u Vás hraje jeho třídění?

Technické služby v Hradci Králové, kde bydlím, nás trošku třídit donutily. Směsný odpad sváží jen jednou za dva týdny, proto třídím, a také vzhledem ke kapacitě naší popelnice. Vidím v tom výhody, domácnosti se více tříděním zabývají, ovšem má to i mínusy: zejména v létě v horku, kdy jsou ve směsném odpadu i zbytky z kuchyně, to na ulicích příliš nevoní. Vzhledem k tomu jsem moc ráda, že má dcera už „neprodukuje“ odpad ve formě jednorázových plenek :-).

Co aktivně třídíte a proč? Co co naopak netřídíte?

Třídím plasty, papír, staré léky vracím do lékárny a použité baterie a staré oděvy vozím do speciálních kontejnerů. Navíc máme popelnici na biomasu, kam dáváme rostlinný odpad jak z vaření, tak ze zahrady. 

Jaká je Vaše oblíbená kuchyně, příp. konkrétní jídla?

Ráda vařím takovou tu poctivou maminkovskou kuchyni, kde hraje prim maso. Naopak neumím moc uvařit indickou a asijskou kuchyni, ale moc ráda ji jím, proto si na ni vždycky s chutí zajdu do restaurace k profíkům. 

Máte oblíbený recept, který byste nám mohla prozradit?

​​Je těžké vybrat jeden konkrétní. Svých oblíbených receptů mám plný blog, tak snad bych čtenáře mohla pozvat na www.coolinarka.cz :-).

Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*