Routa – voňavá kráska na zvěřinu i do skříně


Vedle svých slavnějších kolegyň, levandule nebo máty, je routa vonná mezi bylinkami trochu popelkou, a stejně jako známá pohádková postava teprve čeká na své objevení a slávu. Jen málokterá bylinka totiž v domácnosti poslouží tak všestranně – výraznou chutí okoření jídlo a specifickou vůní provoní své okolí.

Routa_nenápadná kráska do skříně i na zvěřinu

Naši předkové dobře znali výjimečné vlastnosti a schopnosti routy vonné, nenáročného polokeříku se žlutými kvítky, který rostl nejčastěji na skalnatých a stepních místech na jihu Evropy. Lidé ji brzy začali pěstovat i ve svých zahradách.

Dnes se tato zajímavá bylina se vznešeným jménem Ruta graveolens L. objevuje stále více i na našich zahrádkách.

Pokud jí dopřejeme slunné a teplé stanoviště s dostatkem kypré, suché a vápenaté půdy, potěší nás nejen svým optimistickým vzhledem, který rozzáří každý kout zahrady (a proto se používá i k lemování cestiček nebo záhonků jako nízký živý plot), ale její lístky nebo semena můžeme využít jako jedinečné koření.

Na ryby i do marinád

Routa vonná má v kuchyni opravdu široké uplatnění – její nadrobno nasekané lístky či podrcená semena se  hodí například při přípravě pečených i dušených ryb, zvěřiny, ale i různých pomazánek.

Přidáte-li ji do ovocných omáček – třeba šípkové nebo švestkové – získá výsledný pokrm na zajímavosti.

Ale opatrně s dávkováním – lístky routy jsou totiž velmi pikantní a nahořklé. 

Pokud ji však použijete střídmě, dodá i běžnému, a možná už trochu fádnímu, jídlu zcela nový rozměr. Zkuste ji přidat třeba do zeleninového salátu nebo jí ozvláštněte obyčejná míchaná vajíčka.
Výborné je také ochucené máslo, které připravíte jednoduše, když čisté máslo utřete s nadrobno nasekanými lístky routy.

Není pro každého

Stejně jako v mnoha jiných případech, tak i v tomto existují gurmáni, kteří routu vonnou milují, ale i odpůrci, kteří její hořkou chuť nesnášejí.
Pomoct může naopak ženám, které mají problémy se silnou a nepravidelnou menstruací. Většinou se podává v podobě tinktury nebo nálevu, které se připravují ze sušené natě.

V lidovém léčitelství se routa vonná nejčastěji užívá při žlučníkových a střevních obtížích, vždy je ale nutné dodržovat doporučené dávkování.

Pozor!

Jedna skupina lidí by se však měla téhle čarodějné rostlince opravdu vyhnout, a tou jsou těhotné ženy. Routa totiž zvyšuje tonus dělohy a silně prokrvuje malou pánev.

Přírodní osvěžovač vzduchu i repelent

Silice extrahované z listů routy vonné se komerčně používají na výrobu parfémů a kosmetických přípravků.
Routu můžeme využít v celém bytě k provonění místností, odstranění nežádoucích pachů i jako přírodní repelent – její vůně prý spolehlivě odpuzuje nejen mouchy a komáry, ale i moly, mravence a blechy.

A pozor, usušenou nať prý kdysi lidé nosili v látkovém pytlíčku zavěšeném na krku jako ochranu proti upírům a čarodějnicím…

Chcete-li si routu vonnou sami vypěstovat, vyberte jí slunné místo s dobře propustnou půdou. Koncem léta ji seřízněte, bude tak hezky košatá. Je velmi odolná, ale před velmi silnými mrazy ji raději chraňte vrstvou listí nebo slámy.

Pro zajímavost

Slavný italský umělec a vizionář Leonardo da Vinci prý užíval routu, protože byl přesvědčen, že mu zlepšuje nejen vidění, ale i tvůrčí představivost.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*