Čočka s rajčaty a pórkem na tymiánu

Čočka u nás neprávem patří k trochu zanedbávaným potravinám. Přitom právě díky své neutrální chuti nabízí nekonečné možnosti kombinací. S rajčaty, pórkem a slaninou vytvoří delikatesu pro labužníky, ovšem jen za předpokladu, že do ní nezapomeneme přidat tymián.  
Čočka u nás neprávem patří k trochu zanedbávaným potravinám. Přitom právě díky své neutrální chuti nabízí nekonečné možnosti kombinací. S rajčaty, pórkem a slaninou vytvoří delikatesu pro labužníky, ovšem jen za předpokladu, že do ní nezapomeneme přidat tymián.  
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    čočka 350g přebrané a předem namočené
    slanina 200g anglická, vcelku
    rajčata 10ks cherry
    olivový olej 2lžíce
    tymián 2lžičky nadrcený
    pórek 1ks
    šalotka 1ks
    pepř mletý, černý
Pokyny
  1. Čočku scedíme, ale vodu nevyléváme.
  2. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno.
  3. Pórek zbavíme tuhých a zelených částí a nakrájíme ho na tenčí kolečka.
  4. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny.
  5. Slaninu nakrájíme na menší kostičky,
  6. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme slaninu. Přidáme nakrájenou šalotku a pórek a necháme zesklovatět (asi 1-2 minuty.
  7. Pak přisypeme scezenou čočku, přidáme tymián, opepříme, osolíme a zalijeme vodou, v níž byla čočka namočená, a to tak, aby sahala asi centimetr nad čočku.
  8. Promícháme, zakryjeme poklicí a necháme na mírném ohni dusit, dokud čočka nezměkne a všechna tekutina se nevstřebá (asi 20 minut).

Pokrm můžeme připravit i s červenou čočkou, která se nemusí namáčet a rychleji změkne, ale pak musíme počítat s kašovitější konzistencí pokrmu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*