Tipy a triky: Zpracováváme celer

Celer je jednou z nejzdravějších potravin v naší kuchyni a navíc chutná skvěle pečený, vařený i syrový. V tomto dílu seriálu Tipy a triky poradíme, jak ho správně zpracovat a doporučíme dva zdravé a chutné recepty. 

Tipy a triky: Zpracováváme celer

Celer patří do nejzdravější desítky všech potravin

Celery známe dva – s bílou bulvou a pak zelený, tzv. řapíkatý celer. Prospěšné pro zdraví jsou oba dva. Dnes si ale povíme něco o celeru s bílou bulvou a dužinou. 

Pokud jste celer ještě nezařadili do svého jídelníčku, pak by to chtělo rychlou nápravu. Proč? Je tak zdravý, že ho odborníci zařazují do desítky nejzdravějších potravin. 

Najdeme v něm spoustu prospěšných vitamínů: B1, B2, B6 a C, draslík, kyselinu listovou, hořčík, vápník, železo, fosfor, sodík a mnoho aminokyselin.

Jak celer působí na naše zdraví? 

  • Má protizánětlivé účinky.
  • Pomáhá likvidovat záněty v trávicím traktu. 
  • Je důležitým zdrojem antioxidantů.
  • Snižuje cholesterol.
  • Odstraňuje z těla škodliviny.
  • Napomáhá při zácpě.
  • Chrání ledviny i žlučník před tvorbou kamenů.

Jak celer snadno zpracovat? 

  1. Celer okrájíme a důkladně očistíme.
  2. Hlávku rozpůlíme a každou půlku nakrájíme na plátky o šířce přibližně 1 cm. 
  3. Jednotlivé plátky dále nakrájíme podle toho, jaký pokrm se chystáme připravit:
  • tenké nudličky se hodí například do salátů; 
  • kostičky jsou základem do polévek a omáček; 
  • hranolky o velikosti přibližně 1 cm osmažíme na olivovém oleji a podáváme jako přílohu. 

Jak využít celer v kuchyni?

Celer je výbornou přísadou do všech salátů, jako příloha k masu, nebo k ochucení vývarů a polévek či omáček.

Výborně chutnají celerové chipsy, které mohou být zdravou alternativou klasických brambůrek, nebo plátky naložené ve sladkokyselém nálevu.

Recepty s použitím celeru

I když celer nejčastěji připravujeme vařený nebo pečený, je výborný také za syrova. Prozradíme dva zdravé recepty, které zaženou hlad i chuť a navíc si na nich pochutnáme. Jdeme na to! 

Svěží salát s celerem a tuňákem

Svěží salát s celerem a tuňákem

Tento salát se hodí do teplých jarních dnů i na zahnání odpoledního hladu. 

Recept - suroviny a postup

Pečený celer se semínky

Pečený celer se semínky

Na pečeném celeru se semínky si pochutnáme u televize místo brambůrek, ale můžeme ho servírovat třeba i jako předkrm. 

Recept - suroviny a postup

Končí slupky v koši spolu s ostatním odpadem? To je velká škoda! Bioodpad lze krásně dále využít, pokud neskončí ve směsném odpadu, ale vytřídíme ho do kompostu, vermikompostéru, nebo do popelnic na bioodpad. Domácí kompostéry jsou v dnešní době navíc stylovým doplňkem. Přesvědčte se sami, stačí si do vyhledávače zadat “domácí kompostér”.

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Tipy a triky do kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*