Vermikompostér – třídění a recyklace bioodpadu doma


Už jste se někdy setkali s pojmem vermikompostér, kalifornské žížaly nebo žížalí čaj? Pokud ne, pak jste tu správně! Bioodpad totiž tvoří téměř 1/5 objemu našich popelnic a lze s ním nakládat mnohem efektivněji, než skládkováním, nebo energetickým využitím. Z bioodpadu může vzniknout kvalitní zemina či hnojivo a vůbec nevadí, že nemáme zahradu s kompostem, ani možnost třídit bioodpad do hnědých nádob. Řešením může být vermikompostér!

Vermikompostér - třídění a recyklace bioodpadu doma

Co je vermikompostér?

Jedná se o speciální formu domácího kompostování vyprodukovaného bioodpadu, aniž bychom museli mít zahradu – tohle všechno se dá zvládnout i v bytě. Postačí nám k tomu vermikompostér, který si můžeme vyrobit doma, a pár kalifornských žížal.

Jak vermikompostér funguje?

Jde o speciální nádobu, v níž žijí kalifornské žížaly, schopné přeměňovat zbytky na velmi kvalitní zeminu, nebo hnojivo (tzv. žížalí čaj).
Naše české žížaly bohužel nejsou tak zdatné a ve stejném čase rozloží mnohem méně zbytků.

Vermikompostér se skládá ze tří částí vzájemně propojených prodyšnými otvory: do horní se dává bioodpad, v prostřední jsou žížaly a dolů odkapává tekutina (žížalí čaj).

Zkompostování jedné nádoby trvá zhruba 2-3 měsíce. Vermikompostér můžeme mít doma, i když často cestujeme - žížaly vydrží bez příjmu potravy až 14 dní.

Kompostovat ve vermikompostéru lze po celý rok a můžeme ho mít jak vevnitř, tak i venku. Důležité je vždy dodržet teplotu kolem 20 °C a správnou vlhkost substrátu.
POZOR! Vermikompostér nesmí být umístěn na přímém slunci!

Ale nebuďme bláhoví, ani žížaly nám všechno nesežerou. Důležité je vědět, který biologicky rozložitelný odpad do vermikompostéru patří, a který by měl skončit v popelnici.

Jaký biologický odpad třídíme do vermikompostéru?

  • zbytky zeleniny a ovoce (i vařené);
  • suché pečivo;
  • čajové sáčky;
  • kávová sedlina (tu mají kalifornské žížaly velmi rády);
  • papírové kávové filtry;
  • rozdrcené vaječné skořápky;
  • papírové ubrousky, navlhčená papírová lepenka (hodí se i do klasického kompostu);
  • zbytky pokojových a venkovních rostlin.

Jaký biologický odpad do vermikompostéru nepatří?

  • výrazné potraviny, jako jsou citrusy, zázvor, chilli;
  • mléčné výrobky;
  • masné výrobky, kosti, olej, sádlo a jiné tuky.

Žížalí čaj – co to je, jak jej uchovávat a používat?

Správně zavedený kompostér poznáme podle tzv. žížalího čaje. Co to je? Jedná se o nažloutlou tekutinu vyprodukovanou žížalami, která odkapává do spodní části vermikompostéru.
Žížalí čaj je právem považován za skvělé tekuté hnojivo pro bylinky, pokojové rostliny i pro zahradu.
Obsahuje velmi mnoho živin a enzymů, které pomáhají rostlinám růst a udržují je v dobré kondici proti škůdcům.

Žížalí čaj by měl být uchováván v plastové či skleněné lahvi. Před použitím je třeba jej naředit vodou minimálně v poměru 1:1. V této podobě lze žížalím čajem rostliny zalévat, nebo jej rozprašovat na listy.

Stejně tak, jako klasický zahradní kompost, by ani vermikompostér neměl zapáchat. Pokud tomu tak je, musíme zkontrolovat správnou vlhkost, teplotu, jestli jsme do něj nevyhodili nevhodný odpad a zda se k obsahu vermikompostéru dostává dostatečné množství vzduchu. Ve sběrné nádobě je třeba regulovat i množství uhynulých žížal a plísně organických zbytků.

Pokud o vermikompostéru uvažujete, nenechte si ujít reportáž První měsíce s vermikompostérem – na co si dát pozor? Článek je plný rad, tipů a zjištění, které nasbíral autor reportáže.

Ani zdánlivě nevyužitelné zbytky ovoce, zeleniny či jídel nemusí skončit v koši a můžeme si na nich báječně pochutnat. Nevěříte? Osvětu v této oblasti si vzali za své špičkoví kuchaři, kteří se s námi dělí o recepty a zajímavé nápady v duchu zero waste v seriálu Vaříme beze zbytku.
Tento článek je součástí seriálu "Slovník pojmů pro třídiče". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Cirkulární ekonomika Bioodpad – rady a tipy jak třídit a využít
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*