Vypěstujte si vlastní wasabi a staňte se mistrem japonské kuchyně


Pokud jste milovníky japonské kuchyně, určitě u vás doma nechybí lepivá rýže, Nori řasy, kvalitní sojová omáčka a  také wasabi. Tuto pálivou pochoutku kupujeme již zpracovanou ve formě pasty nebo prášku, ale málokdo z nás asi ví, že si můžeme wasabi vypěstovat i doma? Poradíme vám, jak na to.

Vypěstujte si vlastní wasabi

Japonský křen wasabi

Wasabi pochází z rostliny jménem Wasabia japonica, neboli japonský křen. Pěstuje se především v Japonsku v oblastech Nagano a Yamanashi.
Najít ji můžeme ale i v Číně, Kanadě, na Taiwanu i na Novém Zélandu. Jedná se o rostlinu, která dorůstá 20 – 30 cm a zdobí ji drobné bílé květy. V přírodě se jí daří v chladnějších oblastech, především na březích potoků a řek.

Jak si doma vypěstovat wasabi?

Pokud si chcete wasabi vypěstovat sami v našich klimatických podmínkách, pak bychom na zahradě měli pro japonský křen vyhradit místo ve vlhké zemině, nejlépe poblíž zahradního jezírka.
Wasabi můžete ale vypěstovat i v květináči. Ten umístíme na chladnější stinné místo -prudké slunce totiž této rostlině nedělá dobře. V zimě nenecháváme květináč venku, ale přesuneme ho do bytu nebo zimní zahrady, kde se teplota pohybuje v rozmezí 8 až 18 stupňů. Bylině vyhovuje zemina spíše humózní, výživná a stále vlhká. Květináč postavme do misky s vodou nebo na okraj zahradního jezírka. Vhodné je také přihnojování. Bylinku budeme konzumovat, proto použijme přírodní, organická hnojiva.

Sklizeň wasabi

Na první sklizeň si počkáme zhruba dva roky. Sklidíme ale jen tolik oddenků, kolik najednou zpracujeme. Nejlepší křen je ten zcela čerstvý, protože silice velmi rychle vyprchají.
Pokud nám zbyde nezpracovaný kousek, uskladníme ho v lednici ve vlhkém pláténku a mikrotenu.

Použití wasabi

Křen strouháme na velmi jemném struhadle, nejlépe keramickém. Výtečně se hodí k japonskému sushi a sashimi (kouskům čerstvé ryby), popř. můžeme ve wasabi pastě obalit burské oříšky. Pochutnáme si i na listech a řapících wasabi, které se hodí do zeleninových salátů, nebo je můžeme naložit do slaného nálevu či sojové omáčky.
TIP: Mladší listy jsou chuťově jemnější, podobají se řeřiše. Starší listy mají výraznou a ostrou chuť.

Pozitivní účinky Wasabi

Japonskému křenu jsou připisovány výjimečné léčivé účinky a je označován jako přírodní antibiotikum.
Wasabi je zdrojem vitamínů B6 a C, draslíku, vápníku, hořčíku a manganu. Obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Jaké pozitivní účinky má wasabi na naše zdraví?

  • podporuje obranyschopnost;
  • podporuje trávení;
  • urychluje metabolismus;
  • podporuje detoxikaci tlustého střeva;
  • zlepšuje vyprazdňování;
  • má antiseptické účinky;
  • pročišťuje organismus;
  • podporuje zdraví dýchacích cest;
  • snižuje vysoký cholesterol.

Wasabi oříšky po domácku

Wasabi oříšky po domácku

Wasabi je zdrojem vitamínů B6 a C, draslíku, vápníku, hořčíku a manganu. V kombinaci s oříšky tak vznikne pochoutka, kterou můžete jíst...

Recept - suroviny a postup

 

K výrobě domácího hnojiva poslouží nejlépe doma vyrobený kompost – jak na to poradí článek “Rady a tipy jak na kompost”. Pokud nemáte zahradu a možnost kompostovat venku, nezoufejte… Bioodpad ale můžete přeměnit v kompost i v bytě díky takzvanému vermikompostéru, kde dochází k rozkladu organického materiálu za pomoci žížal. Více v článku “Vermikompostér – využití bioodpadu v bytě”. Chtěli byste začít recyklovat bioodpad nebo se jen dozvědět něco víc o jeho třídění? V našem článku Bioodpad a kompost najdete několik užitečných informací.
Tento článek je součástí seriálu "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Kopr lze pěstovat i doma v květináči! A jak ho nejlépe využijeme v kuchyni?
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*