Oregano: magické svatojánské kvítí a nezastupitelné koření světové kuchyně


Oregano je koření typické pro středomořské kuchyně. Velmi dobře už ho ale znaly i naše babičky. Tuto všestrannou bylinu můžeme využít jak v kuchyni, tak i v léčitelství. 

Oregano  magické svatojánské kvítí i nezastupitelné koření

Oregano neboli Dobromysl

Oregano možná znají někteří z nás spíše pod českým názvem Dobromysl. Tato bylinka má nezastupitelnou roli v kuchyni, především v italské, francouzské a mexické.

Kromě toho, že si užíváme její chuť na talíři, může nám také posloužit jako léčivka při různých bolestech a nemocech.
Ne nadarmo se této bylince připisovala kouzelná moc a patřila mezi takzvané svatojánské kvítí – Dobromysl natrhaná na svátek svatého Jana měla ochraňovat po celý rok lidi i zvířata před nemocemi. 

Oregáno (dobromysl) využijeme v kuchyni při přípravě:

  • těstovin, 
  • masa
  • guláše, 
  • rizota, 
  • salátů, 
  • čajů,
  • bylinných směsí,
  • nebo lisovaných olejů.

Jako léčivá bylina oregano (dobromysl) pozitivně působí při:

  • kašli, 
  • bolestech v krku,
  • migrénách, 
  • léčbě vnitřních infekcí, 
  • léčbě střevních potíží, 
  • nebo bolestech zubů. 

Jak pěstovat oregano (dobromysl)?

Tato bylina potřebuje ke svému životu sucho a světlo. Líbit se jí bude třeba na skalce. Na zimu ji přesadíme do květináče a umístíme do dostatečně světlé a teplé místnosti, kde teplota neklesá pod 10 °C.
Na jaře prostříháme suché listy a ve chvíli, kdy doroste minimálně 15 cm, můžeme začít sbírat lístky na přípravu pokrmů nebo čajů. 

bylinky

Recepty s příchutí oregána (dobromysli)

Receptů, ve kterých využijeme oregano, je nespočet. Pojďme si tedy říci tipy na dva méně známé oregánové produkty – olej a medovou směs. 

Oregánový (dobromyslový) olej

Oregánový (dobromyslový) olej

Tento olej je výborný v kuchyni i v léčitelství. Skvěle se hodí do salátů. Jeho léčivé účinky pomohou posilovat imunitu, pozitivně...

Recept - suroviny a postup

Medová směs ze sušeného oregana

Medová směs ze sušeného oregana

Tato léčivá směs upravuje menstruaci, zmírňuje kašel a zlepšuje trávení. Užíváme 1 lžičku 1x denně po jídle. 

Recept - suroviny a postup

Oregano se také výborně hodí na přípravu čajové směsi. Zkusme se ale vyhnout jednorázovým sáčkům – kdyby každý z nás použil jen jednou denně čajový sáček, bude vznikat zbytečně spousta odpadu. I když jsou čajové sáčky většinou z rozložitelného materiálu, použijme raději na přípravu čaje nerezové sítko, nebo nechme bylinu volně louhovat v hrnku. Použité lístky vyhodíme na kompost, nebo s nimi můžeme “pohnojit” květiny. 
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*