Saturejka: královna balkánské kuchyně i účinné afrodiziakum

Tato středomořská bylina je výborným dochucovadlem balkánské kuchyně a skvělým pomocníkem v domácí lékárně. Seznamte se se saturejkou a jejími blahodárnými účinky.

Seznámení se saturejkou

Saturejku v kuchyni možná používáme častěji, než si myslíme. Tato středomořská bylina je totiž neodmyslitelnou součástí provensálského koření a čubrici.

Saturejka je typickou bylinou v balkánské kuchyni. Výborně se hodí na steaky, grilované maso a ryby. Oceníme ji také při přípravě vegetariánských jídel – luštěnin, kořenové zeleniny nebo brambor. A jak voní? Někomu připomíná majoránku, jinému zase mátu nebo tymián.

Pěstování saturejky

Nejznámější jsou dva druhy saturejkyzahradní a horská.

Saturejka zahradní

Tato jednoletá rostlina se pyšní krásnými růžovými květy. Lístky je však lepší sklízet ještě před rozkvětem. Vysévá se na jaře, ale do květináče ji můžeme zasít i na konci léta. Není náročná na půdu, potřebuje jen dostatek světla. Na zimu ji schovejme do tepla.

Saturejka horská

Saturejka horská je vytrvalá rostlina. Její vůně není tak intenzivní jako u saturejky zahradní. Také má trochu tužší listy a není vhodná k pěstování v květináči. Na zimu ji přikrejme slámou nebo listím – to ji ochrání před mrazem.

Saturejka v domácí lékárně

Příznivé účinky saturejky na zdraví oceníme v domácí lékárně. S čím vším nám pomůže?

  • Podporuje trávení. Přidejme ji do těžších jídel, nebo si z ní uvařme čaj.
  • Pomáhá při nechutenství a poruchách příjmu potravy.
  • Srovnává tlak.
  • Její výluh je vhodným doplňkem při zánětu průdušek.
  • Tlumí pocit žízně u diabetiků.
  • V koupeli pomáhá při kožních problémech.
  • Její silice zklidňuje podráždění kůže při bodnutí hmyzem.
  • Snižuje příznaky pásového oparu.
  • Působí jako afrodiziakum.

Ze saturejky si doma můžeme vyrobit  čaj, olej, směs do koupele, tinkturu nebo třeba ocet.

Jakvkuchyni.cz prozradí jednoduchý recept na výrobu tinktury.

Ingredience

  • saturejka
  • 50% alkohol

Postup

  • Na 1  díl rostliny přidáme 5 dílů 50% alkoholu.
  • V tmavé lahvi macerujeme nejméně 3  týdny.
  • Během macerace směs občas protřepeme.
  • Následně tekutinu přefiltrujeme a uchováváme na chladném místě.

    Doporučuje se užívat 3x denně 20 kapek ve vodě nebo čaji. Pokud si ale nejsme jisti, poraďme se raději s naším ošetřujícím lékařem.


    Kupujete si saturejku již naporcovanou v krabičce nebo sáčku? I papír, karton, filtrační papír nebo fólie z celulózy mohou být vyrobeny z obnovitelných surovin. Jejich nejlepší likvidace je na domácím kompostu, kde se rozloží v závislosti na teplotě přibližně za 3 až 6 měsíců. Oproti tomu igelitový sáček nebo plastový kelímek vydrží v přírodě až 70 let.

     

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


    *