Šípek, božský plod a superpotravina plná vitamínu C

Divoká rostlina s rudými plody roste především na slunných mezích. Je nabitá vitamíny a látkami, které posilují naši imunitu. Naučme se šípek sbírat a zpracovávat. Využijeme ho v kuchyni i domácí lékárně.

Šípek

Jak poznáme šípek?

  • Je to divoká rostlina, kterou najdeme spíše v přírodě, než na zahrádce.
  • Roste na zarostlých stráních a slunných mezích.
  • Má zářivě červené plody.
  • K růstu potřebuje pouze dostatek slunce. 

Právě rudá barva a divokost propůjčují šípku charakteristické vlastnosti. Musí se prosadit v hojné konkurenci rostlin v přírodě a proto je velmi silný a plný látek, které posilují naši imunitu.

Jak šípek prospívá našemu zdraví?

  • Je plný vitamínu C, který podporuje naši imunitu.
  • Podporuje soustředění.
  • Je důležitý pro správnou činnost cév.
  • Posiluje zuby a kosti.
  • Zlepšuje krvetvorbu a okysličení buněk.
  • Působí preventivně proti infekcím a nachlazení.
  • Podporuje zažívání.
  • Předchází nadýmání a zadržování vody.
  • Usnadňuje menstruační cyklus.
  • Má močopudný účinek a působí proti ledvinovým kamenům.

To už je pěkný výčet vlastností, pro které bychom měli šípek zařadit do naší kuchyně, co říkáte? Ne nadarmo se mu přezdívá tzv. božský plod     .

Šípek v kuchyni

Nejčastějším zpracováním šípku je jeho sušení a popíjení v podobě výluhu,   šípek ale využijeme i do marmelád a likérů.

Sběr a sušení šípku

Jak poznáme, že je ten pravý čas na sběr šípku? Nejčastěji je to na konci září a na začátku října. Plody by měly být sytě rudé a při zmáčknutí ještě tvrdé.

Dávejte si pozor při sběru – šípek se celým jménem nazývá růže šípková. A stejně jako růže, má i on trny. Proto se na sběr vybavme pevnými rukavicemi a nůžkami.

Zpracování šípku

Když si přineseme rudé plody šípků domů, musíme je před použitím ještě zpracovat. Nejdříve je namočíme do teplé vody. Poté je rozkrojíme na polovinu a odstraníme semínka. Dužinu ještě jednou pořádně propereme, abychom se zbavili jemných chloupků na povrchu.

Nyní máme šípek připravený a záleží jen na nás, jak s plody naložíme, můžeme ho:      

  • Rozmixovat na kaši ve výkonném mixéru. Taková směs se hodí do smoothie i ovesných kaší. V lednici vydrží až 4 dny.
  • Rozložit plody na plech a sušíme je v dobře vyvětrané místnosti. Využít můžeme také troubu (12 hodin na 50°C) nebo sušičku. 

Šípkový čaj

Šípkový čaj oceníme při nachlazení, problémech s ledvinami nebo jen na posílení imunity.

Postup

  • Sušené plody rozdrtíme na malé kousky. Využijeme k tomu mixér, váleček nebo paličku na maso.
  • Dvě vrchovaté lžíce zalijeme vodou o teplotě maximálně 50 °C.
  • V uzavřené nádobě necháme louhovat přes noc.
  • Ráno výluh slijeme a popíjíme buď studený nebo ohřátý čaj.
Šípková marmeláda

Šípková marmeláda

Šípková marmeláda je velmi jemná a chutná. A také trochu pracná. Výsledek však určitě stojí za to.

Recept - suroviny a postup

Sušený šípek nebo jeho směsi koupíme i v obchodě. Nasbírejme si ho ale raději sami v přírodě. Stačí nám k tomu pevné rukavice, které nás ochrání před trny, nůžky a košík. Užijeme si babího léta a navíc přírodu nezatížíme  plasty, do kterých je šípek v obchodě balený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*