Kurkuma, koriandr a kardamon


Indická kuchyně je zdravá, barevná a voňavá. I doma si můžete připravit exotické pokrmy – díky koření, které i rýži s čočkou pozvedne na úplně jinou úroveň.

koreni-velkyobr

Indická kuchyně je stejně pestrá jako samotný subkontinent, od vegetariánských pokrmů až po masové směsi podobné našemu guláši. Vždy ji ale poznáte podle výrazného koření. Žlutou barvu dodává rýži nebo luštěninám kurkuma (anglicky turmeric), která je nazývána královnou koření, zlatou bohyní nebo asijským šafránem. V ajurvédě se oceňuje jako univerzální lék, bělí zuby i pleť, ale barví vše, co se jí jen dotkne. Je základem směsi pro kari. Co se týče zdravotních účinků, kurkuma podporuje imunitu, regeneraci, působí proti bolesti. Můžete ji používat i zevně, jako pleťovou masku rozmíchanou ve vodě, čistit si jí zuby (pozor, obarví kartáček!) nebo jednoduše nasypat do rány, na ekzém nebo jizvu. Její antioxidační účinky potvrdily stovky vědeckých studií – kurkuma je jedním z nejvíce studovaných koření a podle těchto studií může nahradit léky, od aspirinu po antidepresiva.

kardamon-velkyKardamom (nebo také kardamon) je velmi drahé koření, které je součástí kari. Přidat jej ale můžete i do kávy, dezertů nebo tradičně k ochucení masa. Je to výborný prostředek na uklidnění žaludku a pomáhá také bojovat proti depresi. Tobolky kardamomu se používají k osvěžení dechu – stačí je rozkousat. Kromě tobolek, ve kterých je samotné koření, můžete koupit i kardamom mletý.

Koriandr můžete koupit jako rostlinku i v květináči ve větších supermarketech nebo jako koření ve formě kuliček. Stejně jako předchozí koření, i koriandr podporuje zažívání a tvorbu žaludečních šťáv, zejména v kombinaci s kmínem. Zelené listy jsou skvělým zpestřením salátů, třeba mrkvového. Jako koření jej můžete použít třeba k nakládání červené řepy. Obklady z koriandru pomáhají při revmatu.

Čočková polévka

Čočková polévka

Lahodnou čočkovou polévku můžete připravit i jako přílohu – stačí použít méně vody. Jako samostatné jídlo ji doplňte rýží nebo...

Recept - suroviny a postup

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*